Festa Major i orgull: Celebració i Reivindicació


  • Comparteix:

biel.casas

Biel Casas

Sociòleg i assessor del PSC Sant Cugat


Publicat: dimecres
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest cap de setmana, a Sant Cugat celebrem la Festa Major, uns dies molt especials que els veïns i les veïnes esperen amb il·lusió. És una oportunitat única per trobar-nos, compartir espai amb el veïnatge i ocupar els carrers i les places en unes jornades festives que reflecteixen l'orgull de ciutat.

A més, com cada any, la nostra Festa Major coincideix amb la celebració del Dia Mundial de l'Orgull, el 28 de juny. Cada 28 de juny recordem els fets de Stonewall, quan el col·lectiu LGTBI a Nova York va dir prou. Després d'una batuda policial discriminatòria, els clients del local d'ambient Stonewall Inn van respondre a la violència institucional, trencant amb el silenci i la repressió imposada. Això va ser el tret de sortida a un moviment de drets civils que encara és ben viu i necessari. No podem donar cap pas enrere, no tornarem a la foscor, als armaris i a la por.

Dic això perquè, lamentablement, a Sant Cugat coneixem la necessitat d'un col·lectiu LGTBI+ fort, mobilitzat, amb presència social i suport institucional. El 2021 vam viure una greu agressió homòfoba al municipi durant les festes, i l'any passat, un atac al Punt Lila i LGTBI+ on un grup de joves va destrossar part del material d'aquest espai, ubicat al parc de Can Vernet, i va emetre agressions verbals i discursos d'odi LGTBIfòbics cap a les responsables de la seva dinamització.

Res no és casual. La intolerància i les agressions creixen de la mà del discurs d'odi de la ultradreta. El qüestionament als nostres drets ja no és un tabú, és una postura present a les institucions i un perill per a totes les conquestes aconseguides. Ho vam veure a la nostra pròpia ciutat al ple municipal de juny, quan el manifest d'enguany de l'orgull LGTBI+ no es va poder llegir pel vot contrari de VOX i el PP.

Per tot això, els socialistes volem convidar a tothom a participar de les activitats que, dins del marc de la Festa Major, es fan per celebrar l'orgull LGTBI+. Per una Festa Major segura i inclusiva, davant l'augment de la violència LGTBIfòbica i els discursos d'odi: mobilització i orgull.

BIEL CASAS MARTÍNEZ és sociòleg i assessor del PSC Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.