Un de cada dos santcugatencs canvia de llengua quan se li adrecen en castellà

La dada s'ha donat a conèixer a la constitució de la Taula pel Català


Temes relacionats

El català es fa fort entre el jovent de Sant Cugat als centres educatius, però flaqueja en l'oci (26/feb/24)


  • Comparteix:

Foto de família de la Taula del Català / Foto: Ajuntament

Foto de família de la Taula del Català / Foto: Ajuntament

Un de cada dos santcugatencs canvia de llengua quan en una conversa se li adrecen en castellà. La dada, procedent del proper Observatori Sociològic de l'Ajuntament, s'ha avançat aquest dimecres a la constitució de la Taula pel Català, una nova eina de participació integrada per una vintena d'entitats que tenen l'objectiu d'incrementar l'ús social del català. Un repte a assolir per la nova regidoria de Política Lingüística.

La seva titular, Núria Fernàndez, i l'alcalde, Josep Maria Vallès, han presidit la constitució de la taula que ha comptat amb una alta participació a la sessió celebrada a la sala de plens. Els dos han posat de manifest que cal unir esforços amb el teixit associatiu per combatre "el dèficit de l'ús social del català".

La conversa social

Segons dades de l'Idescat (setembre, 2023), el 91% de la població de Sant Cugat parla el català i el 98,3% l'entén. Tot i així, a l'hora de portar el català a la conversa social, la meitat dels santcugatencs abandona el català i es passa al castellà si l'altra persona parla en aquest idioma, segons les enquestes de l'Observatori.

Un fet que s'accentua més entre el jovent, segons ha avançat el tinent d'alcaldia de Bon Govern i Ciutat Digital, Jordi Puigneró. El tinent d'alcaldia ha emplaçat tothom a configurar-se en català els dispositius mòbils com un pas important a fer tenint en compte el consum diari i social de les xarxes. També ha aprofitat per recordar que, en aquest context de "retrocés" de la llengua, Catalunya "ha rebut un milió i mig de persones que no tenen el català com a llengua pròpia i aquesta és una realitat que hem d'afrontar".

El jovent, en el punt de mira

La Taula pel Català avaluarà i farà propostes de millora de l'ús social del català entre el jovent a partir de la feina feta pel Consell de Joves, que va concloure que l'ús de l'idioma cau a la meitat fora de l'escola en una enquesta a 844 joves.

Així, la Taula abordarà l'encàrrec a partir de cinc sessions aquest any on es tractarà l'ús del català de les i els joves a l'àmbit esportiu, de lleure, en xarxes socials, a l'audiovisual i en tecnologia. Un informe amb conclusions servirà perquè orientin les polítiques del govern.

Qui forma la Taula pel Català?

De moment, les entitats participants són la Coordinadora d'AFES, Fundació Vinne, Orquestra Simfònica Sant Cugat, ANC, Coordinadora LIC Institut Angeleta Ferrer, Associació de veïns de Volpelleres, Ateneu Santcugatenc, Òmnium Cultural, Servei Local de Català, Plataforma per la Llengua, Centre de Creació de Cultura Catalana, l'Associació de Veïns i veïnes Sant Joan de Mira-sol, Creu Roja, Llar d'avis Sant Cugat, AFA Avenç, AAVV Can Trabal i l'Escola Thau.

Totes les entitats han compartit la necessitat d'impulsar l'ús social del català i s'han conjurat a organitzar activitats, algunes ja ho fan de forma habitual i d'altres és la seva raó de ser, per aconseguir l'objectiu marcat, sobretot entre el jovent.

La CUP i ECP no van assistir a la sessió per motius d'agenda. La JNC, però, ha volgut fer notar l'absència a xarxes -també la del PP i Vox-, però s'ha trobat amb una resposta contundent de cupaires i comuns, qui han exposat el que precisament demanava Junts a l'acte: unió en la defensa de l'ús del català.






Jordi Puigneró

Un de cada dos. És una dada que m'ha cridat molt l'atenció. Significa que no som prou autoexigents.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.