Daniel Romaní reviu la seva travessa al llibre 'Catalunya amb patí de vela'

El santcugatenc ha explicat la seva aventura de l'estiu passat al programa 'Obert X Vacances' de la Xarxa


Temes relacionats

Daniel Romaní: 'Vaig poder completar la travessa per tota la costa catalana quan semblava que no l'acabava' ( 6/oct/21)

Daniel Romaní fa una travessa per tota la costa catalana en patí de vela ( 5/ago/21)


  • Comparteix:

Imatge de Daniel Romaní durant la travessia / Foto: Cedida

Imatge de Daniel Romaní durant la travessia / Foto: Cedida

El periodista i escriptor santcugatenc Daniel Romaní ha publicat 'Catalunya amb patí de vela', un llibre que repassa la travessa d'11 dies i 300 km que l'estiu passat el va portar del Delta de l'Ebre al Cap de Creus. Una aventura que, segons diu el periodista, 'va anar com una seda', tot i que, durant el trajecte, va haver d'utilitzar fins a tres patins. De tot plegat Romaní n'ha parlat a l'especial de la Xarxa 'Obert X Vacances'.

Durant el programa, el santcugatenc ha relatat algunes de les peripècies que va viure al mar, com quan li van caure el pal i la vela a l'aigua i va haver d'anar nedant fins al Club Nàutic de Castelldefels. Allà, inesperadament, un desconegut li va oferir el seu patí per continuar la travessia i, amb aquesta nova embarcació, va seguir costa amunt uns quants quilòmetres. Tot i això, encara va haver de canviar una vegada més de vaixell abans de completar la travessa "per un petit problema tècnic", ha explicat.

Una jornada de navegació

Romaní iniciava la jornada cap a les 11 h, "quan comença a créixer el vent en els dies calorosos", i navegava fins ben bé les 15 h o les 16 h de la tarda. Malgrat la calor, el santcugatenc reconeix que "les hores centrals del dia són les millors per navegar", ja que "la marinada fa que el vent vagi del mar cap a la terra", ha dit.

D'altra banda, durant aquesta aventura marítima, Romaní va comptar amb diversos "convidats estrella", com ell els anomena: un amic o familiar que navegava amb ell durant tot un dia. Sovint, aquest mateix convidat, l'acollia, durant la nit, a casa seva.

La millor embarcació per fer la travessa

Respecte a la tria del patí de vela com a embarcació per fer la travessa, Romaní ha explicat que "és la millor opció". Amb ella, es pot entrar i sortir de la platja "amb gran facilitat" i, a més, "aconsegueix velocitats importants quan bufa una mica el vent".

Aprendre'n requereix "hores de navegació", ha afirmat el santcugatenc, ja que, a nivell teòric, el sistema és molt senzill. "Si tu vas endavant, el patí avança en la direcció del vent i, si vas enrere, el patí s'allunya del vent", ha resumit Romaní. A partir d'aquí, es tracta "d'anar jugant endavant i endarrere", ha dit.

Per acabar, el periodista ha fet un repàs als orígens d'aquesta embarcació centenària que, segons diu, va ser inventada al Club Natació de Barcelona "amb la intenció de sortir a buscar aigües més netes". El disseny del model actual del patí de vela, no obstant això, se li atribueix als germans Mongé, de Badalona, i és un disseny que pràcticament no ha variat en aquests cent anys d'història.


Daniel Romaní

El vent va pujant cap al migdia, perquè sempre va cap a l'escalfor. La marinada va de mar cap a terra i, per això, les hores centrals del dia són les millors per navegar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.