Daniel Romaní: 'Vaig poder completar la travessa per tota la costa catalana quan semblava que no l'acabava'

El periodista i escriptor santcugatenc aquest estiu ha fet amb un patí de vela 300 km des del Delta de l'Ebre fins al Cap de Creus


  • Comparteix:

Patí de vela amb què Daniel Romaní ha fet la seva travessa/Foto:Daniel Romaní

Patí de vela amb què Daniel Romaní ha fet la seva travessa/Foto:Daniel Romaní

El periodista i escriptor santcugatenc, Daniel Romaní, ha explicat a Cugat Mèdia com ha sigut l'experiència de completar la travessa de punta a punta de la costa catalana en patí de vela, una embarcació d'origen català que no té timó i es controla amb el pes del tripulant. En total han sigut 11 dies de navegació -en dues etapes diferents- i més de 300 quilòmetres des del Delta de l'Ebre fins al Cap de Creus, parant a les platges per dormir. 'Vaig poder completar la travessa quan semblava que no l'acabava', explica.

El patí de vela és un catamarà de dos flotadors que no té timó, orsa ni botavara, i es guia amb el pes del patró, la qual cosa obliga el tripulant a moure's constantment per controlar la direcció. Segons Romaní aquesta embarcació catalana, que enguany celebra el centenari de la seva creació, és "molt adequada" per fer aquest tipus de rutes perquè "permet agafar grans velocitats en poc temps i aproximar-se a les platges sense complicacions".

Romaní considera que ha tingut sort perquè el vent de garbí l'ha ajudat a "avançar força" i complir les previsions, encara que reconeix que en algun moment ha hagut de remar a mà. "El vent és sorprenent i mai l'acabes de conèixer bé", confessa. Igualment el santcugatenc va tenir dues petites avaries que va poder resoldre gràcies a l'ajut de dos navegants que van deixar-li el seu patí. De fet, va començar la travessía l'1 d'agost, va haver de parar un dies, i la va reprendre de nou al setembre. El 15 de setembre finalment va arribar a destí: el Cap de Creus.

A Romaní l'afició per navegar li ve de petit. De jove havia participat en algunes regates i també va ser monitor de patí de vela, optimist i windsurf, actvitats que li han permès conèixer bé la costa catalana. Aquest coneixement del litoral i elements identificatius com els ports, les ciutats o els edificis li han permès orientar-se sense fer servir GPS.

El patí fa 5,6 metres de llarg i hi caben fins a dues persones. D'aquesta manera, ha aprofitat per fer pràcticament totes les etapes acompanyat de gent diferent entre familiars i amics. L'escriptor comenta que ho prefereix així, ja que d'aquesta manera el poden ajudar i s'ha sentit menys sol.

Pel que fa a les provisions, Romaní duia un bidonet hermètic amb menjar i beguda i una bossa estanca per a la roba.

El periodista no descarta escriure un llibre d'anècdotes d'aquest trajecte i repetir Catalunya a vela en el futur.




Daniel Romaní

Vaig tenir dos petites avaries que vaig poder resoldre gràcies a la generositat de dos patinaies que em van deixar el seu barco. Amb això també he tingut molta sort perquè vaig poder completar la travessa quan semblava que no l'acabava



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.