Toni Castañé (Cal Caballu): 'S'està recuperant l'essència de l'elaboració passada per donar vins de qualitat i no tan industrials'

Cugat Mèdia entrevista a Joan i Toni Castañé de Cal Caballu, un celler familiar fundat l'any 1968 i arrelat al passat vitivinícola de Sant Cugat


Temes relacionats

'És millor perdre una venda que un client' (26/jul/21)

'Qui és la Riera i qui és la Rivière?' ( 6/mai/21)

El 'palau de la informació' de la Rambla del Celler (30/abr/21)


  • Comparteix:

Cal Caballu, situat actualment al carrer de la Plana de l'Hospital, és un celler familiar que des de 1968 ofereix vins, licors i caves a granel i embotellats. Encara que la família sempre ha estat vinculada al món del vi, el negoci, un clar testimoni de la transformació de Sant Cugat d'un poble rural vitivinícola a una ciutat de més de 90.000 habitants, va començar com un establiment de venda de pinso per als animals als anys vint del segle passat. Joan Castañé, fill dels fundadors de Cal Caballu i pare de Toni i Joan, els actuals propietaris, va ser qui, aprofitant les vinyes que tenien els seus pares, va decidir convertir el negoci en una bodega. 'Com que a mi sempre m'ha agradat el tema del vi, vaig anar a parlar amb un familiar de la meva mare que em va dir que hi havia una bodega que plegava i tenia unes botes', recorda Castañé, i des de llavors que conserven el vi en aquest i altres tonells que guarden al magatzem de la bodega, on han atès a Cugat Mèdia.

Darrere dels entrevistats hi ha cinc tonells de fusta, el més gran dels quals té una capacitat de 1.000 litres, fabricats fa uns 150 anys per la família del besavi de Joan Castañé, que eren boters. "La fusta de roure dona més bon gust als vins. Ja no es fabriquen botes com aquestes", expressa.

Entrada a Cal Caballu

Entrada a Cal Caballu / Foto: Cugat Mèdia


A Cal Castañé el vincle familiar amb la vinya ha anat sempre lligat al passat vitivinícola del poble. Els avis, de tradició pagesa, van ser els primers a tenir vinyes. Castañé recorda que al principi fins i tot produïen el seu propi vi, i que altres pagesos del poble venien a la bodega a premsar el raïm. Ara els vins venen de Bràfim, un poble de la comarca de l'Alt Camp, i a Cal Caballu s'encarreguen del procés d'emmagatzematge i venda. Segons en Toni actualment s'està retornant a mètodes d'elaboració del vi que s'havien utilitzat antigament, com la verema manual, la tria de gra o la criança en botes als soterranis. "Són valors afegits que es veuen reflectits en el producte final", considera en fill de Joan. "De mica en mica s'està recuperant l'essència d'elaboració passada per donar vins de qualitat i no tan industrials", explica.

Els Castañé durant l'entrevista

Els Castañé durant l'entrevista / Foto: Cugat Mèdia


Encara que les formes de consum han anat canviant al llarg dels anys, els propietaris diuen que s'ha mantingut la tradició del consum a granel, un dels trets distintius del negoci i que ha anat passant de pares a fills. "Abans els pagesos s'enduien el vi per anar al camp, però ara ha augmentat la curiositat i el coneixement del producte", explica en Toni. "Hi ha ganes de conèixer els diferents tipus de vi i de raïm, la zona d'on ve, la seva elaboració, la criança o com es poden combinar, i això ens obliga a estar al dia", argumenta.

El propietari es mostra satisfet del consum del vi entre el jovent, que també ve a la botiga a comprar garrafes de vi a granel. "Espero que la cultura del vi s'impregni a les generacions més joves i es converteixi en la beguda social que era abans", expressa.

Interior del local

Interior del local / Foto: Cugat Mèdia


"Abans que existissin els refrescos la beguda per excel·lència era el vi, i la gent en bevia molt a totes hores, recorda Castañé, qui amb cinc anys ja bevia del seu propi porró. "Quan em van batejar els meus germans ja em van donar una mica de vi ranci en un gotet", diu. "Ho van fer perquè no plores a la pica", afegeix el fill amb un somriure.

A Cal Caballu consideren que, tot i que s'han d'adaptar a les exigències de la clientela i a l'evolució del món del vi, el gust per aquest producte es manté i es mostren optimistes pel que fa al futur del negoci. "A Sant Cugat estem orgullosos del nostre passat vitivinícola i ens agrada el bon vi", expressa Toni. "El més important és conservar l'essència i seguir cuidant al client", conclouen pare i fill.




Toni Castañé

S'està retornant a mètodes d'elaboració que s'havien utilitzat antigament. Ara s'està tornant una mica a la verema manual per escollir el gra que està en millors condicions i no maltractar-lo tant com pot fer una màquina. Aquests són valors afegits que es busca en vins de qualitat.

Toni Castañé

La gent s'enduia el vi al camp o els paletes a les obres. Es manté la tradició del vi a granel, el consum del vi embotellat i ha augmentat molt el saber dels clients en quant als vins. Abans no hi havia tanta curiosiat i coneixement del producte.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.