La vinya torna a arrelar a Sant Cugat

Petits projectes busquen fer renéixer el producte que centrava la vida santcugatenca fins ben entrat el segle XX


  • Comparteix:

La tradició vitivinícola de Sant Cugat podria tenir hereus. Dècades després de l'última explotació productiva de la ciutat, engolida pel creixement urbanístic i l'abandó de les feines del camp, alguns petits projectes plantegen recuperar el cultiu que va ser el sustent econòmic d'una població que vivia lligada a la vinya. Queda, això sí, molta feina per davant perquè aquestes idees cristal·litzin i caldrà suport per part de les administracions, especialment pel què fa a la disponibilitat i qualificació dels terrenys, perquè tot plegat tingui èxit.



L'accés a la terra és, com arreu de Catalunya i l'Estat, el principal obstacle per poder tirar endavant els projectes. Això i la rigidesa burocràtica, que obliga a demanar drets de plantació amb requisits difícils de complir per a nous pagesos. Tot i això, a la Masia de Can Bell, als peus de la carretera de la Rabassada, els propietaris celebren el primer aniversari dels 1.300 ceps, mitja hectàrea, que van plantar la primavera passada. Hauran d'esperar encara dos o tres anys per treure'n els primers fruits, però l'impulsor de tot plegat, Ferran Bell, creu en el futur del projecte. 'Ho identifico com una cosa molt de casa', assegura Bell.

En un altre extrem del terme municipal, a Can Monmany, a Valldoreix, encara s'hi pot veure una petita vinya. És de la varietat Merlot i forma part de la històrica finca, que administra la Cooperativa l'Ortiga. La vinya havia estat l'eix sobre el qual girava la masia i en queden alguns vestigis, com els antics cups, tot i que ja no s'hi vinifica. De fet, del raïm que es treu dels pocs ceps que es conserven se'n fa només un vi 'experimental i per a autoconsum', com explica Kevin Fisher, de l'Ortiga. Això sí, a l'altra cantó de la casa, més solell, ja tenen en marxa un projecte per plantar-hi una hectàrea de vinya, a l'espera d'obtenir tots els permisos.

Els dos projectes, això sí, no plantegen crear un vi elaborat al 100% a Sant Cugat. Vinificar el raïm és un procés complex i l'únic celler que l'elabora a Collserola és a Can Calopa de Dalt, al terme municipal de Barcelona, gestionada per la cooperativa l'Olivera. Un dels seus membres, i segurament qui més en sap de vi a la serra, és Íñigo Haughey, enòleg i viticultor. Per a Haughey, Sant Cugat hauria de detectar la oportunitat i posar facilitats perquè puguin tirar endavant projectes com els de Can Bell i Can Monmany. Ell mateix fa temps que busca terres a la ciutat, per poder-hi plantar vinya, una cerca que de moment ha estat infructuosa, tot i que assegura que, una vegada es desencalli la burocràcia 'veurem molt més vi a Sant Cugat'.

Bell, Fisher i Haughey coincideixen, això sí, que aquests primers brots de vinya encara són lluny de florir i que caldrà esperar per veure'n els resultats. I que, en tot cas, el vi mai tornarà amb la mateixa esplendor a la ciutat i que, com a molt, seran petits projectes com els seus els que podran sobreviure. Això sí, estan convençuts que tindrà futur.






Íñigo Haughey

Segurament, a mesura que anem desencallant alguns temes, com alguns terrenys que no tenen una situació clara, i veient com les administracions tenen aquestes ganes de recuperar el patrimoni històric i cultural jo crec que en veurem més.

Kevin Fisher

És una vinya que la tenim qualificada com a experimental. La podem i mantenim per una qüestió paisatgística i fem un vi rosat d'autoconsum.

Ferran Bell

És una cosa que m'identificava molt com a casa i quan m'hi he posat, a més, m'ho passo molt bé.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.