En un altre extrem del terme municipal, a Can Monmany, a Valldoreix, encara s'hi pot veure una petita vinya. És de la varietat Merlot i forma part de la històrica finca, que administra la Cooperativa l'Ortiga. La vinya havia estat l'eix sobre el qual girava la masia i en queden alguns vestigis, com els antics cups, tot i que ja no s'hi vinifica. De fet, del raïm que es treu dels pocs ceps que es conserven se'n fa només un vi 'experimental i per a autoconsum', com explica Kevin Fisher, de l'Ortiga. Això sí, a l'altra cantó de la casa, més solell, ja tenen en marxa un projecte per plantar-hi una hectàrea de vinya, a l'espera d'obtenir tots els permisos.
Els dos projectes, això sí, no plantegen crear un vi elaborat al 100% a Sant Cugat. Vinificar el raïm és un procés complex i l'únic celler que l'elabora a Collserola és a Can Calopa de Dalt, al terme municipal de Barcelona, gestionada per la cooperativa l'Olivera. Un dels seus membres, i segurament qui més en sap de vi a la serra, és Íñigo Haughey, enòleg i viticultor. Per a Haughey, Sant Cugat hauria de detectar la oportunitat i posar facilitats perquè puguin tirar endavant projectes com els de Can Bell i Can Monmany. Ell mateix fa temps que busca terres a la ciutat, per poder-hi plantar vinya, una cerca que de moment ha estat infructuosa, tot i que assegura que, una vegada es desencalli la burocràcia 'veurem molt més vi a Sant Cugat'.
Bell, Fisher i Haughey coincideixen, això sí, que aquests primers brots de vinya encara són lluny de florir i que caldrà esperar per veure'n els resultats. I que, en tot cas, el vi mai tornarà amb la mateixa esplendor a la ciutat i que, com a molt, seran petits projectes com els seus els que podran sobreviure. Això sí, estan convençuts que tindrà futur.
Iñigo Haughey
Segurament, a mesura que anem desencallant alguns temes, com alguns terrenys que no tenen una situació clara, i veient com les administracions tenen aquestes ganes de recuperar el patrimoni històric i cultural jo crec que en veurem més.
Kevin Fisher
És una vinya que la tenim qualificada com a experimental. La podem i mantenim per una qüestió paisatgística i fem un vi rosat d'autoconsum.
Ferran Bell
És una cosa que m'identificava molt com a casa i quan m'hi he posat, a més, m'ho passo molt bé.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.