Sant Cugat crea l'Observatori de l'Habitatge per analitzar el parc immobiliari


Temes relacionats

Sant Cugat fa una aposta per la masoveria urbana (30/gen/13)

Sant Cugat reitera al ple la seva defensa del dret a l'habitatge (17/des/12)

La PAH de Sant Cugat aconsegueix la primera dació en pagament (27/nov/12)

Conesa vol reunir-se amb els bancs per resoldre els casos de desnonament ( 5/nov/12)

Sant Cugat ja té Pla Local d'Habitatge per als propers cinc anys (17/jul/12)


  • Comparteix:

Moment de la constitució de la Taula pel Dret a l'Habitatge d'aquest dimarts / Font: Localpres

Moment de la constitució de la Taula pel Dret a l'Habitatge d'aquest dimarts / Font: Localpres

Sant Cugat disposarà un Observatori de l'Habitatge que permetrà obtenir dades del parc immobiliari de la ciutat, les seves característiques i realitats. Així s'ha decidit durant la constitució de la Taula per al Dret de l'Habitatge que s'ha formalitzat aquest dimarts amb la participació dels agents socials i el compromís de reunir-se cada tres mesos per prendre decisions en aquest àmbit. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i Càritas han demanat celeritat en accions per evitar desnonaments i facilitar l'accés a l'habitatge. A la trobada s'ha anunciat que, segons les darreres dades, Sant Cugat té un 5,7% de pisos desocupats.

La Taula per al Dret a l'Habitatge ha reunit representants d'entitats socials i financeres, associacions veïnals, col·legis professionals i agents de la propietat immobiliària (API) amb un objectiu comú: lluitar a favor d'un accés a l'habitatge a la ciutat. A la trobada s'ha aprovat la creació d'un Observatori de l'Habitatge que informarà trimestralment i analitzarà la situació del parc immobiliari per crear les polítiques d'habitatge adients a la realitat local.

L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha subratllat que s'han creat 1.700 habitatges amb Promusa i que un 8% de la població viu en un pis d'aquesta empresa promotora d'habitatge municipal. Tanmateix, Conesa ha criticat la legislació estatal en matèria d'habitatge ja que són poc sensibles amb la situació complicada de moltes famílies.

Mercè Conesa

En aquest sentit, la legislació espanyola en matèria d'insolvència familiar és un cas únic entre els països de l'entorn. Les legislacions de l'entorn són més favorables a l'hora de donar sortides al sobreendeutament familiar.


D'altra banda, el membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) Julià Mestieri ha reclamat que, tot i la creació de l'Observatori de l'Habitatge que proporcionarà dades objectives de la situació, calen unes respostes immediates a la problemàtica dels desnonaments i impagaments que viuen alguns ciutadans de Sant Cugat.

Julià Mestieri

Valorem molt interessant tot el que s'ha explicat fins ara. Cito textualment: és un projecte que només té sentit a llarg termini. Cal fer esforços i prendre mesures ja, ara mateix.


El Síndic de Greuges municipal, Jaume Clavell, ha afirmat que la Llei hipotecària actual no té raó de ser i ha advertit que el problema de l'habitatge existirà sempre. Una problemàtica que també afronta la secció local de Càritas. La seva representant, Amèlia de Juan, ha ressaltat que hi ha una realitat oculta en l'àmbit de l'habitatge amb pisos sobreocupats. De Juan ha destacat que en aquesta trobada s'ha parlat de dades, però no de l'angoixa que pateixen les famílies i que haurien de comptar amb solucions per evitar que hagin d'abadonar la seva vivenda.

Jaume Clavell / Amèlia De Juan

Està causat per una llei hipotecària de principis de segle. És una llei qüestionada per molts jutges. / Moltes vegades parlem de números però no de l'angoixa de les persones.


La trobada ha comptat amb tots els grups municipals. El PSC ha emfatitzat que queda molta feina a fer i ICV-EUiA ha proposat que els pisos buits s'incloguin a la informació que facilitarà l'observatori. Representants de BBVA i Banc Sabadell, així com d'altres agents de la propietat immobiliària, han assistit a aquesta reunió però no hi han intervingut.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.