Anualment es produeixen a Catalunya 2.900 traumatismes greus, la majoria d'ells a causa d'accidents de trànsit, que representen un terç de les defuncions que es produeixen entre els menors de 35 anys. A més, el 2010 s'han produït 767 accidents laborals greus i 64 morts per aquesta causa.
Per a tots ells, la intervenció primerenca dels sistemes d'urgències i el trasllat al centre hospitalari més idoni representa una millor supervivència i un risc més baix de patir seqüeles.
El nou model, ja implantat a Barcelona i part de la seva àrea metropolitana i batejat amb el nom de codi del Pacient Politraumàtic o Traumàtic Greu (PPT), és un mecanisme de coordinació que pivota sobre el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Aquest sistema és amb el qual s'efectua la primera intervenció 'in situ', valora quin recurs mèdic necessita cada pacient i avisa l'hospital del trasllat perquè el centre estigui preparat per intervenir ràpidament.
El director general del SEM, Francesc Bonet, ha assenyalat que la intenció és ser sensibles al 'factor temps', ja que el pla es basa en la millora de la comunicació entre els serveis d'emergències i l'hospital.
El nou model té el desplegament a tot Catalunya de 400 unitats d'assistència i quatre helicòpters medicalitzats amb base a Sant Cugat, a més de Tremp, Girona i Móra d'Ebre. Aquest sistema distingeix els centres hospitalaris en quatre nivells assistencials segons la seva capacitat de resoldre casos complexos.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.