Zapatero i Maragall donen el tret de sortida a les obres del Laboratori Sincrotró Alba, a Cerdanyola


  • Comparteix:

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el del govern català, Pasqual Maragall, han inaugurat aquest dijous les obres del Laboratori Sincrotró Alba, situat a Cerdanyola. Zapatero ha destacat que es tracta del major projecte en matèria d'infraestructura científico-tecnològica de l'estat, amb una inversió de més de 200 milions d'euros cofinançada a parts iguals pel govern espanyol i la Generalitat. L'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, ha destacat que la nostra ciutat sortirà beneficiada del sincrotó.

Zapatero ha destacat que el sincrotró de llum de Cerdanyola és l'únic situat al sud d'Europa i ha afirmat que aquesta infraestructura 'situarà l'Estat espanyol en l'avantguarda pel que fa a la utilització d'aquest tipus de llum', juntament amb altres instal·lacions de Suïssa, Regne Unit o França. Pel president espanyol, el laboratori, que suposarà una inversió de més de 200 milions d'euros que cofinançaran al 50% govern de l'Estat i Generalitat, constitueix el major projecte d'infraestructura científico-tècnològica de l'estat.

De la seva banda, el president del govern català, Pasqual Maragall, ha remarcat que el sincrotró 'ha de contribuir a millorar la competitivitat científica' i ha afegit que permetrà 'la consideració del Vallès com un dels motors de desenvolupament del país en el marc de l'Euroregió'.

També l'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, ha subratllat que el sincrotró situa Catalunya a l'avantguarda de la investigació científica. Recoder ha assegurat que la nostra ciutat sortirà beneficiada de la instal·lació, malgrat estar ubicada a Cerdanyola, ja que segons ha dit, el sincrotró completarà un entorn basat en els centres i empreses d'alt valor afegit.

Lluís Recoder

Del sincrotó, en surten benficiats el país i Sant Cguat. És una aposta per un entorn d'alt valor afegit.


El sincrotró és un accelerador circular de partícules de 230 metres de perímetre que permet arribar a velocitats properes a la de la llum. Un cop accelerats, els electrons són desviats en la seva trajectòria per un conjunt d'imants, de manera que emeten una radiació que cobreix una àmplia gamma de longituds d'ona.

La llum del sincrotró pot ser utilitzada pràcticament a totes les àrees d'investigació científica, així com en l'anàlisi de processos de producció industrial. Amb el sincrotró es pot estudiar l'estructura de la matèria, investigar reaccions químiques, mesurar la interacció entre dos sistemes o descobrir l'estructura de les proteïnes i altres molècules. La infraestructura estarà en ple funcionament el 2010 i donarà servei a 160 grups d'investigació integrats per prop de mil científics.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.