Zainab Fasiki: 'Gràcies a les xarxes socials, fem que sigui una moda allò que volem canviar'

L'activista de còmics política ha visitat Sant Cugat en el marc del projecte Ciutats Defensores de la Justícia per parlar de feminisme


  • Comparteix:

Zeinab Fasiki, activista de còmics política ha visitat Sant Cugat en el marc del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans / Foto: Cugat Mèdia

Zeinab Fasiki, activista de còmics política ha visitat Sant Cugat en el marc del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans / Foto: Cugat Mèdia

Zainab Fasiki és enginyera, artista, feminista i d'origen marroquí. Nascuda i crescuda en un context hòstil on la figura de la dona està constantment reprimida, dibuixar es va convertir en la seva via per buscar la llibertat. Activista de còmics política (tal com ella es defineix) va optar per centrar-se en aquesta modalitat artística, 'més propera als joves', amb l'objectiu de 'conscienciar-los sobre els drets humans i les qüestions de gènere'. Veient que tradicionalment l'art havia esdevingut una forma de propaganda feixista, religiosa, colonialista va optar per donar-li una volta i 'fer la seva propaganda bona'. Fasiki ha fet parada a Sant Cugat aquest dilluns en el marc del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans.

Defensora de la llibertat d'opinió i expressió, va publicar el còmic 'Hsouma' (vergonya) on s'aborden els tabús sexuals i de gènere de la cultura en la qual s'ha criat. Traduït a cinc idiomes, i a l'espera de ser publicat en espanyol a l'octubre, l'activista ja ha començat a treballar en el seu pròxim llibre on crítica el matrimoni infantil.

El Codi de Família legisla el país nord-africà des del 2004, moment de l'última reforma. S'hi emmarca el matrimoni infantil, un dels principals problemes que afronta la societat marroquina. Vist amb bons ulls per una gran part de la població i entès com una forma de "salvament", la majoria d'aquests matrimonis no es basen en un contracte, sinó en la lectura del primer capítol de l'Alcorà. Un fet que deixa al desempar a la dona amb els fills quan els homes decideixen divorciar-se. Amb una xifra que s'enfila als quasi 14.000 matrimonis el 2023, Fasiki lamenta que no hi hagi una "llei que protegeixi les menors".

Habituada als insults i la indignació, l'activista assegura que són una cosa "bona", ja que "formen part del canvi". En aquest sentit, crítica que el feminisme hagi agafat "mala fama" i s'entengui com "dones enfadades que odien els homes i volen destruir les famílies i diners" i no com el feminisme dels anys setanta i vuitanta, període durant el qual "moltes dones van morir per defensar els drets bàsics". Una lluita que, afirma, "cal continuar".

Remuntant-se a la Primavera Àrab, afirma que "gràcies a les xarxes socials" poden fer que sigui "una moda" allò que volen canviar. Fasiki s'enfoca a un públic de "classe mitjana i pobre que no creu en els drets humans", ja que són "les víctimes d'un sistema que els ha fet pensar així" i mostra rebuig cap a aquells que sí que han estat educats i, tanmateix, trien "odiar a les dones".

Actualment, l'activista continua vivint al Marroc, amb certes mesures de protecció. Una decisió "difícil", però en línia amb la idea que si s'ha de fer activisme, cal fer-lo des del país.




Zinab Fasiki

He dit que he fet la meva pròpia propaganda, faig la meva pròpia propaganda, però és una propaganda bona. Si ells fan propaganda, racista o masclista jo també puc fer la meva propaganda i és una propaganda feminista i així és com jo entenc l'art.

Zainab Fasiki

Si parlo de l'avortament, LGTBIQ, entenc que hi ha opinions diferents, però estem parlant de matrimoni infantil. I els salafistes demanen una guerra civil si canvien la llei, perquè el que passa és que el matrimoni infantil continua estant molt present a la nostra societat perquè no hi ha una llei que això ho prohibeixi.

Zinab Fasiki

La Primavera Àrab, es va poder donar veu i escampar gràcies a les xarxes socials, així que intentem convertir en moda allò que volem canviar



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.