L'Ajuntament respon la PAS: 'El cas del cavall no és de maltractament, sinó un problema de salut'

Els animalistes reclamen que el consistori actuï en el cas d'un cavall en mal estat i d'uns gats presumptament maltractats


Temes relacionats

Denúncies de la PAS per maltractament animal: un cavall desnodrit i gats llençats des d'un tercer pis (14/set/24)


  • Comparteix:

Membres de la PAS en la seva protesta al Ple / Foto: Cugat Mèdia

Membres de la PAS en la seva protesta al Ple / Foto: Cugat Mèdia

L'Ajuntament de Sant Cugat respon després de l'acusació de 'desídia' per part de la Plataforma Animalista Sant Cugat (PAS) quant a uns casos de presumpte maltractament animal. Els animalistes advertien d'un cas d'un cavall aparentment desnodrit i en mal estat; des del consistori, asseguren que 'no és un cas de maltractament, sinó un problema de salut provocat per un còlic intestinal'. Quant al cas dels gats caiguts des d'un tercer pis d'un edifici de PROMUSA, apunten que la persona responsable dels felins es troba en situació de vulnerabilitat i que està 'en el circuit d'atenció de serveis socials'.

La membre de la PAS Alba Roig ha intervingut aquest dilluns a l'audiència pública del ple de setembre, on ha exigit explicacions a la regidora de Benestar Animal, Carme Ardid. "Estic tan preocupada com vostès", ha assegurat, tot recordant que ha de "seguir el criteri dels tècnics" i respectar-lo. En aquest sentit, ha afirmat que quatre veterinaris (dos contractats per l'Ajuntament i dos pel Departament) han visitat el cavall.

Quant al cas dels gats, Ardid ha explicat que "si no hi ha una prova que els llencen", no hi poden fer res. Roig, per la seva banda, ha lamentat que el testimoni del veïnat no sigui suficient: "Hem d'estar allà en el moment que el gat es llença per fer la foto?". La membre de la PAS ha lamentat que el veïnat de l'edifici es vegi obligat a gestionar la burocràcia per tal de posar fil a l'agulla a la situació i ajudar tant els felins com el seu propietari.

El cas del cavall

En un comunicat, l'Ajuntament assegura que "ha realitzat les actuacions pertinents per atendre" la situació d'un cavall aparentment en mal estat que es troba en uns terrenys de Sant Cugat. De fet, diuen que el mateix dia que es va presentar la denúncia s'hi va presentar la Policia Local i l'endemà es van dur a terme les inspeccions pertinents per part dels tècnics de Benestar Animal, així com membres de l'Oficina Comarcal del Vallès Occidental del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC); el Cos d'Agents Rurals; la Policia Local; i veterinaris especialitzats d'una empresa veterinària contractada per l'Ajuntament.

Imatge del cavall desnodrit

Imatge del cavall desnodrit / Foto: Plataforma Animalista Sant Cugat

Segons l'Ajuntament, la inspecció va determinar que "l'estat de salut del cavall és correcte (no està malalt), però que està molt prim". "La causa és que va patir un còlic intestinal recentment, no perquè el seu propietari no l'alimenti i/o el maltracti", concreta el comunicat. De fet, subratllen que els tècnics "estan duent a terme el seguiment per assegurar que se segueixi" un pauta d'alimentació dictada per un veterinari.

El consistori explica que s'ha declinat d'oferiment dels animalistes per acollir el cavall en un centre: "L'informe emès per l'empresa veterinària especialitzada no aconsella traslladar l'animal sinó que el tractament alimentari pautat i el seguiment veterinari corresponent es poden fer al lloc on està ubicat". Apunten que desplaçar-lo "podria comprometre l'estat de salut del cavall".

Amb tot això, s'ha donat un termini perquè el propietari del cavall "acrediti i regularitzi la situació administrativa del cavall i també del conjunt dels animals que es troben a la seva finca". La PAS advertia que en els mateixos terrenys hi havia almenys dos gossos i quatre cabres. Un cop s'exhaureixi el termini, l'Ajuntament engegarà una nova inspecció.

En el comunicat, l'Ajuntament apunta que "cal recordar que no s'ha d'alimentar aquest animal per part de ningú que no estigui autoritzat, ja que qualsevol aportació alimentària fora de la pauta i el control veterinari poden ocasionar greus danys a l'animal i comprometre la seva integritat".

Sis gats caiguts des d'un tercer

La PAS ha advertit, també d'un altre cas: a mitjans de juliol sis gats van caure o van ser llençats des d'un tercer pis d'un habitatge de protecció oficial (PROMUSA). Els animalistes explicaven que un dels gats va morir, un altre se'l va quedar la protectora Caldes Animal, un altre està a cura de la mateixa PAS, un altre se'l va tornar al propietari; desconeixen on són els altres dos.

Un dels gats atesos per la PAS

Un dels gats atesos per la PAS / Foto: Plataforma Animalista de Sant Cugat

Segons l'Ajuntament, es tracta d'un cas "complex" perquè el propietari és "una persona vulnerable que està en el circuit d'atenció de serveis socials". Segons el comunicat, tècnics de Serveis Socials i Benestar Animal van fer una visita a l'abril i van constatar que hi havia "tres gats adults amb un estat de salut aparentment correcte, amb menjar i aigua, però sense estar identificats, censats, esterilitzats i sense targeta veterinària". Els tècnics van concedir tres mesos al propietari perquè ho deixés tot en regla, però quan es va exhaurir, encara no ho havia fet.

Quan va acabar el termini, els tècnics van comprovar que el propietari un requeriment formal, amb la seva notificació pertinent, perquè el propietari porti a terme en un termini màxim de 30 dies totes les actuacions necessàries (cens, xip, registre, targeta i seguiment veterinari, esterilització i compliment de l'ordenança)". Es dona el cas que el termini ha acabat aquest dilluns, cosa per la qual Benestar Animal ha demanat a Serveis Socials "una visita conjunta" per fer una inspecció. Després d'això, l'Ajuntament emprendrà "les accions necessàries".

Des de l'Ajuntament també expliquen que veïns de la comunitat van alertar a l'agost d'"indicis d'un suposat maltractament animal" i que van reclamar que es fessin càrrec tant dels felins com de la neteja del pis. Pocs dies després es va produir, segons el consistori, la caiguda d'un gat des de la finestra a un pati. La Policia Local s'hi va personar, no va trobar el propietari de l'animal i va avisar Serveis Socials "per la forta olor que se sent des de fora del pis".



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.