Can Borrull continua esperant que es modifiqui el PGM perquè el barri es quedi ''tal com està''

Les voreres, la requalificació d'algunes parcel·les i el mur de la riera són alguns dels punts que els veïns volen canviar


Temes relacionats

L'Ajuntament demana a les dues associacions de veïns de Can Borrull que es posin d'acord per a la modificació del PGM (14/oct/22)

L'Ajuntament, en converses amb el veïnat de Can Borrull per arribar a un acord per la reparcel·lació (19/mar/21)

Els veïns de Can Borrull carreguen contra el Pla de Millora que legalitza el barri (28/feb/14)


  • Comparteix:

El veïnat de Can Borrull continua esperant les modificacions del Pla General Metropolità (PGM) que permetria que els seus habitatges es quedessin tal com estan sense l'amenaça de perdre metres de les seves parcel·les o que aquestes siguin requalificades. Es tracta d'una problemàtica que fa anys que arrossega aquest sector del barri de les Planes i que no permet als veïns fer coses com, per exemple, demanar llicències d'obres.

L'equip de govern anterior instava a les dues associacions de veïns de Can Borrull que fossin elles les qui presentessin un informe tècnic que demostrés l'interès públic per fer aquests canvis al PGM. Des de l'AV de la Rabassa del Pi de Can Borrull, amb qui ha conversat Cugat Mèdia, asseguren que els veïns no poden assumir els costs d'aquest informe tècnic. La presidenta de l'associació, Jèssica Piera, ha apuntat que en reunions amb l'actual equip de govern aquest s'ha mostrat disposat a valorar la viabilitat d'aquestes modificacions i a donar un cop de mà als veïns a l'hora de buscar un despatx que els ajudi amb aquest informe.

Quins canvis volen els veïns?

El problema, ha explicat Jèssica Piera, rau en el fet que en el moment en què es va aprovar el projecte de reparcel·lació del barri, el Parc de Collserola s'anava a declarar Parc Natural. La Generalitat de Catalunya va declarar Parc Natural la serra de Collserola l'any 2010. Els veïns sabien que en el moment que això passés ja no hi hauria manera de legalitzar el barri. Per aquest motiu, i per a la tranquil·litat dels habitants, ha recordat la presidenta de l'associació, se'ls va dir d'aprovar el projecte de reparcel·lació ''per a després, més endavant, fer les modificacions que demanaven els veïns''.

Per tant, realment, el projecte executat ja es va fer tal com volien els veïns, però la qüestió és que el projecte de reparcel·lació aprovat i el projecte d'urbanització executat al barri no coincideixen. Per exemple, el primer document apunta que les voreres han de ser quatre metres, mentre que les obres que es van fer van deixar les voreres en dos metres.  

Els veïns també demanen que les parcel·les del barri qualificades de zones verdes, o bé es canviï la qualificació o que se'ls compensi. Una altra problemàtica és la que presenten els habitatges del passeig de les Aigües. Aquests estan marcats al PGM amb un '16*', és a dir, els propietaris no poden vendre el seu immoble a ningú més que no sigui el Consorci del Parc de Collserola o l'Ajuntament de Sant Cugat en un període de 10 anys. Com que aquests 10 anys ja han passat, els veïns exigeixen que se'ls aixequi aquesta clàusula. De fet, ha remarcat Jèssica Piera, durant aquest temps s'han venut cases marcades amb el '16*' i ni el Parc de Collserola ni l'Ajuntament han mostrat cap mena d'interès per comprar-les.  

Un altre punt que volen modificar des de Can Borrull fa referència al mur que protegeix els habitatges que estan a tocar de la riera. Actualment, aquesta infraestructura és d'uns quatre metres perquè el càlcul de risc d'inundació a la zona es va fer per a 100 anys. Al projecte de reparcel·lació, en canvi, el càlcul està fet sobre 500 anys, per tant, el mur hauria de ser més alt.

Menys espai per estacionar

En la visita de Cugat Mèdia al barri, la presidenta de l'AV Can Rabassa del Pi de Can Borrull, ha lamentat el nou greuge que acaben de patir: la pèrdua d'un espai on el veïnat acostumava a aparcar. En el seu lloc hi ha un monticle de sorra que fa de mur per evitar que els cotxes estacionin. Jèssica Piera ha apuntat que aquesta decisió l'ha pres l'empresa que explota els Túnels de Vallvidrera, TABASA, perquè segons han explicat als veïns ''és perillós tenir cotxes estacionats a sota de l'autopista''.

On abans aparcaven els veïns sota el pas de la C-16, ara hi ha un mur de terra

On abans aparcaven els veïns sota el pas de la C-16, ara hi ha un mur de terra / Foto: Cugat Mèdia


Piera ha remarcat que per culpa d'això, aquests vehicles ara estacionen a la vorera i no deixen pas als vianants. La presidenta ha assegurat que no entén les explicacions que els ha donat TABASA, tenint en compte que uns metres més endavant hi ha restaurants i altres punts per on també passa la C-16 i hi ha estacionament per a vehicles.

Els orígens del barri

Els primes veïns que van arribar a aquest sector del barri de les Planes als anys 60, recorda Jèssica Piera, hi tenien la seva parcel·la amb un hort i una caseta petita no gaire gran, ''només per guardar-hi les eines''. A poc a poc, apunta la presidenta, aquestes casetes fetes pels mateixos veïns es van anar ampliant fins a convertir-se en habitatges consolidats.  

Així com a altres punts del territori es va fer una legalització d'aquest tipus d'habitatges, a Can Borrull en concret es van trobar amb el següent: l'any 1967 s'havien projectat els Túnels de Vallvidrera que connectaven el Vallès amb Barcelona. Els veïns van rebre l'avís que es faria una gran reserva de l'espai perquè hi passés l'autopista, però un cop acabada, l'any 1991, en lloc de requalificar les parcel·les de la zona, els veïns continuen en el mateix buit legal.








Jèssica Piera

Amb l'anterior consistori vam tenir el compromís de que miraríem d'iniciar una modificació, no es va fer absolutament res. Amb l'actual consistori, amb el govern que hi ha ara, ens hem reunit, ens han tornat a demanar tota la documentació que teníem per valorar si es pot fer o no es pot fer i també ens diuen que estan valorant quina viabilitat té fer aquesta modificació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.