Esther Fraile (Centre SIRA): 'Un problema sociopolític no es pot encobrir amb un problema de salut mental'

La ponència ha posat el focus en els impactes psicosocials que generen les polítiques migratòries i les accions d'acollida


  • Comparteix:

Esther Fraile, aquest dilluns al Curs d'Estiu de la Unipau / Foto: Cugat Mèdia

Esther Fraile, aquest dilluns al Curs d'Estiu de la Unipau / Foto: Cugat Mèdia

El trànsit migratori genera nombrosos casos de traumes psicosocials als migrants, que sovint han patit violència durant la ruta migratòria, i no només en el pas transfronterer, sinó també en les accions al país d'acollida. Ho ha explicat Esther Fraile aquest dilluns en una xerrada del 39è Curs d'Estiu de la Unipau en el marc de 'Fronteres, el recorregut de la violència'. La membre del Centre Sira ha assenyalat que cal posar el focus en els impactes que genera la violència en el trànsit migratori i tenir una 'mirada sistèmica', d'allò més macro als casos individuals.

Fraile, qui va tenir un treball de camp recollint experiències de persones que han patit violència transfronterera, ha destacat que "s'ha generat un discurs que legitima l'ús de la violència", i no es pot permetre "que un problema sociopolític s'encobreixi amb problemes de salut mental dels migrants". D'aquesta manera, l'activista referma que s'han de conèixer les causes dels traumes psicosocials i identificar les conseqüències per donar reconeixement a les víctimes de violències estructurals i poder reparar el problema.

D'entre els efectes psicotraumàtics que apareixen en els migrants, causats majoritàriament per la violència rebuda durant els viatges transfronterers, Fraile ha recalcat el sentiment de culpa que se'ls desenvolupa, la por, la inseguretat i la desconfiança, a banda del canvi de projecte de vida que han d'afrontar, sovint amb impactes familiars.

És per això que ha destacat que "l'acció del país d'acollida ha de ser digne", per rebaixar el sentiment de culpa des del primer moment i alleugerir la decisió presa amb una atenció adequada.

L'informe Laberintos de Tortura

Esther Fraile va formar part de l'equip de persones d'Acció Comunitària que van crear l'informe 'Laberintos de Tortura', en el qual es recopila els resultats dels protocols d'Istanbul. A l'informe, on 43 víctimes de mals tractes durant el procés migratori expliquen el seu cas, determina que el 97% dels migrants havien rebut violència física i tres quartes parts havien vist morir algun familiar.


Esther Fraile

És molt fàcil patologitzar i posar el focus a l'individu, com arriben les persones o quines condicions de salut mental arriben, i ens oblidem de fer l'anàlisi de quines polítiques generen que això succeeixi.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.