Figueres: 'Hem de mirar enrere, però no per saber què ha succeït, sinó perquè ha succeït'

El Premi Extraordinari Sant Cugat 2023 lloa la seva vinculació estreta amb la ciutat des que va arribar per estudiar a la primera UAB


  • Comparteix:

L'historiador i especialista en la història del periodisme Josep Maria Figueres, ha recollit amb il·lusió el Premi Extraordinari Sant Cugat 2023 de mans de l'alcalde, Josep Maria Vallès. Ell és qui ha escollit Figueres per a aquesta distinció a tota la seva trajectòria plasmada en multitud de llibres, una mostra dels quals s'han exposat al vestíbul del Teatre-Auditori després de l'entrega dels Premis Sant Cugat de l'Any. Figueres ha recordat que va arribar a Sant Cugat perquè va venir a estudiar a la primera Facultat de Lletres de la UAB que estava a la ciutat, i com des de llavors la seva vinculació ha sigut molt estreta. Fins i tot ha recordat que va ser cap de premsa de l'Ajuntament durant només dos mesos. Però el seu missatge final ha sigut vinculat a la seva professió: 'Hem de mirar enrere, però no per saber què ha succeït, sinó perquè ha succeït'.


Josep Maria Vallès i Josep Maria Figueres amb el Premi Extraordinari Sant Cugat 2023

Josep Maria Vallès i Josep Maria Figueres amb el Premi Extraordinari Sant Cugat 2023 / Foto: Ajuntament (Lali Puig)



"Estudio història perquè volia saber per què succeeixen els fets, i com que m'agrada la història i m'agrada el periodisme, la convergència va ser especialitzar-me en la història del periodisme". Aquesta és una de les frases que apareixen el vídeo elaborat per Cugat mèdia per glossar la figura del Premi Extraordinari d'enguany.

Ja en el torn dels agraïments, Figueres ha explicat amb orgull que els guanyadors dels 10 premis anteriors que l'havien precedit "representen el que és per a mi aquesta ciutat: sardanes, música, cultura, solidaritat. La meva felicitació".

El seu vincle amb Sant Cugat és molt estret des del primer dia, i per recordar-lo, Figueres ha recorregut a memòria i n'ha explicat dues anècdotes que per a ell la representen. Per un costat, com un alcalde el va contractar com a cap de premsa, però que al cap de dos mesos va plegar perquè en lloc de treballar per informar a la ciutat del que feia l'ajuntament, "aquell alcalde [de qui no ha dit el nom] el que volia era una muralla".

I la segona anècdota és en una altra de les seves múltiples feines a Sant Cugat, abans de fer de professor universitari, que va ser a la biblioteca de la UAB quan aquesta estava a la casa Abacial: "Llavors, la marca dels llibres era un tampó amb la rosassa del Monestir".




Josep Maria Figueres

La importància de la història és mirar enrere per saber perquè succeeixen les coses.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.