Un recorregut per totes les violències que viuen les persones migrades, fil conductor del curs d'estiu de la Unipau 2024

Aquesta edició coincideix amb els 40 anys de l'entitat, que ho celebrarà amb una festa a la plaça d'en Coll el dissabte 6 de juny


  • Comparteix:

La fotoperiodista Anna Suriñach i la presidenta de l'Unipau, Neus Sotomayor, durant la presentació del curs d'estiu / Foto: Cugat Mèdia

La fotoperiodista Anna Suriñach i la presidenta de l'Unipau, Neus Sotomayor, durant la presentació del curs d'estiu / Foto: Cugat Mèdia

La 39a edició del curs d'estiu de la Unipau està dedicada a totes les violències que les persones migrades es troben durant el seu recorregut. La violència que els empeny a marxar de casa seva; la que es troben a les fronteres per entrar als països on volen arribar; i la que viuen un cop ja són aquí. Entre el 4 i el 10 de juliol, la Unipau ha organitzat una vintena de xerrades i tallers a La Unió per parlar en profunditat del recorregut de les violències a totes les fronteres. Aquesta edició serà especial perquè coincideix amb el 40è aniversari de l'entitat que va fundar el 1984 Arcadi Oliveres, Adolfo Pérez Esquivel i Frederic Roda. Per aquest motiu el dissabte 6 han organitzat una festa a la plaça d'en Coll, i el dijous 11 de juliol participaran a les Lectures a la fresca llegint un text escrit precisament per Frederic Roda, de qui a més enguany es commemora el centenari del seu naixement.


CONSULTA EL PROGRAMA DEL 39è CURS D'ESTIU DE LA UNIPAU (4-10 JULIOL)

Arés Perceval, directora de la Unipau, ha explicat que han dividit les xerrades en tres blocs. En el primer es parlarà del nou colonialisme i les rutes migratòries al sud global; en el segon d'intel·ligència artificial i dades biomètriques per controlar la migració quan arriben a les fronteres; i en el tercer bloc, un cop són aquí, els problemes que tenen amb l'estrangerització infinita i els problemes per regularitzar-se.

La festa dels 40 anys

Per celebrar els 40 anys de la Unipau, l'entitat ha organitzat una festa el dissabte 6 de juliol al vespre-nit a la plaça d'en Coll. A les 19.30 h començarà amb la pregària de guerra dels Amics de Pedra i Sang. Hi haurà un concert amb la col·laboració de Sotasons, i per sopar es farà el tradicional Cuscús Solidari que organitzaran les SCAPS, ja que aquest any aquesta activitat ha caigut del programa de la Festa Major.

Crítiques a les retallades en cooperació

Durant la presentació del curs d'estiu, Neus Sotomayor no ha volgut esquivar el tema que més preocupa les entitats solidàries de la ciutat, que és la retallada del 90% del pressupost destinat a cooperació de l'Ajuntament d'aquest 2024. "El més greu d'aquesta retallada és que s'hagi fet just en aquest moment tan necessari", ha lamentat Sotomayor. Mentre pronunciava aquestes paraules tenia al costat la regidora de Cooperació, Gemma Aristoy, que ha entomat la crítica i ha explicat que "estem buscant la manera de recuperar aquesta aportació perquè no volen que es perdi ni un euro", i a l'hora ha afegit que li sap "molt greu" aquesta reducció de pressupost. Aristoy ha conclòs la seva intervenció admetent que és "un honor" que Sant Cugat compti amb un curs d'estiu com aquest, i ja en porti 39 edicions.

Anna Surinyach

Per completar la presentació del curs, la Unipau ha convidat a la fotoperiodista Anna Surinyach perquè fes una xerrada sobre la seva feina els últims tres anys retratant el drama migratori a les fronteres de tot el món, del qual diu, en gran part és culpa dels periodistes i com han explicat aquest fenomen. Abans de començar, però, Surinyach s'ha sumat a la crítica de Sotomayor: "Si les administracions retallen en cooperació, la ciutadania no entendrà la importància que té".

CURS D'ESTIU 2024 (LA UNIÓ)

Dijous 4 de juliol

  • 18.30 h Ponència inaugural a càrrec de Florencia Brizuela, doctora en Dret i Ciències Polítiques, investigadora del Seminari de Filosofia i Gènere de la Universitat de Barcelona i advocada de la Red Jurídica Antirracista de T.I.C.T.A.C.

  • BLOC 1: SUD GLOBAL

    Divendres, 5 de juliol

  • 10 h. Com Europa fomenta inconscientment la migració irregular? Dagauh Komenan, doctor en Història contemporània, especialista en relacions internacionals.
  • 12h. Neocolonialisme, extractivisme i defensa dels territoris (a Àfrica). Coro J-A Juanena, doctora. Prof. Universidad Rey Juan Carlos, Membre del Grupos de Estudios Africanos GEA-UAM i Coord. Kolonialismo Osteko Ikasketa Zentroa, KOIZ. Centro de Estudios Postcoloniales.
  • 16 h. Efectes transfronterers dels conflictes armats africans. Iván Navarro, investigador a l’Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona i del Grup d'Estudis Africans de la UAM.
  • 17.30 h. Rutes migratòries cap a Europa, solidaritat i lluites per la llibertat de moviment. Membres d’Alarmphone Catalunya, xarxa transnacional en solidaritat amb les persones migrants.

  • Dissabte, 6 de juliol

  • 10 h. Corredors migratoris llatinoamericans: navegant entre violències i resistències. Ximena Alba Villalever, doctora en Antropologia, docent d’estudis llatinoamericans de la Freie Universität Berlin; coordinadora del perfil de gènere del mateix institut.
  • 12 h. El Mur: periodisme i migració a Mèxic. Arturo Landeros, arquitecte i sociòleg, màster en Estudis Llatinoamericans (Universitat de Barcelona) i doctor per la Universitat Politècnica de Catalunya. Coordinador del Programa de protecció a periodistes de la Asociación por la paz y los derechos humanos Taula per Mèxic.
  • 16 h. El paper de les fronteres interiors en els processos d’externalització interna a la Unió Europea. Giacomo Donadio, Universidad del País Vasco - Euskal Herriko Unibertsitatea; Carovane Migranti.
  • 17.30 h. Tecnologia, serveis i models de guerra aplicats a les fronteres. Alejandro Pozo, investigador del Centre Delàs.
  • 19.30 h. Festa dels 40 anys de la Unipau a la plaça d'en Coll.

  • BLOC 2: FRONTERES

    Diumenge, 7 de juliol

  • 10 h. Devolucions en calent, violència extrema i quotidiana al mar Egeu. Hibai Arbide Aza, va ser advocat a Barcelona i ara treballa com a periodista a Grècia des de 2014. Ha cobert conflictes i la (mal) anomenada crisi dels refugiats a Grècia, els Balcans, Orient Mitjà, el Nord d’Àfrica i Amèrica Llatina.
  • 12 h. De pescadors a capitans: el Dret Penal al servei del control migratori a la frontera canària. Carmen Lucía Alarcón, advocada defensora de persones migrants a la Frontera Sud.

  • Dilluns, 8 de juliol

  • 10 h. Violències en el trànsit migratori des d'Àfrica a Espanya. Impactes psicosocials derivats de les polítiques d’externalització de fronteres. Esther Fraile Julián, del centre Sira, és graduada en psicologia amb especialització en Intervenció psicosocial i comunitària. Docent vinculada a temàtiques de dol migratori i acompanyament amb mirada transcultural.
  • 12 h. IA al servei del control migratori. Youssef Ouled-Chayab, periodista, investigador i coordinador d'Algorace.
  • 16.30 h. Seminari: Identitat. D'on ets, d'on diuen que ets i d’on sents que ets? Lucía Mbomío, llicenciada en ciències de la comunicació, especialitzada en desenvolupament i ajuda internacional per la Universidad Complutense de Madrid.

  • BLOC 3: NORD GLOBAL

    Dimarts, 9 de juliol

  • 10 h. Racisme institucional en la terra d'acollida. Explotació laboral, criminalització racial i el mite de la interculturalitat.Ainhoa Nadia Douhaibi Arrazola, educadora social i professora. Es dedica a la investigació independent de la relació estructural entre Estat, capitalisme, raça i criminalització a través de l'anàlisi de diferents dispositius de racisme institucional.
  • 12 h. Identitats migrants, quan deixes de ser migrant? Siham Jessica Korriche, politòloga i militant feminista antirracista, d’origen marroquí i xilè. Actualment treballa a l’àrea d’incidència política a Irídia-Centre per a la Defensa de Drets Humans.
  • 16.30 h. Seminari: Recol·lecció de la memòria.

  • Dimecres, 10 de juliol

  • 10 h. Policia i fronteres a la ciutat. Laura Escudero Zabala, investigadora Postdoctoral de la Università di Bologna (UNIBO) i la Universitat del País Basc/Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV-EHU). Del Grup d’Estudis d’Història de les Presons i les Institucions Punitives (GEHPIP) i participant de diferents moviments centrats en les desigualtats socials i el control social i urbà a les ciutats.
  • 11.30 h. Bones pràctiques i reptes de l'educació al barri del Raval. Institut Miquel Tarradell (Barcelona) i Javier Alegría (director del diari el Raval).
  • 13 h. Acte de clausura. Neus Sotomayor, presidenta de la Unipau. Amb la intervenció poètico-musical de LA COMPANYIA MINIMíssimA.

  • LECTURES A LA FRESCA

  • 22 h. Lectura del text 'Estat d'Alerta' de Frederic Roda.



  • Ares Perceval

    Parlarem de nou colonialisme i rutes migratòries al sud global, d'intel·ligència artificial, dades biomètriques i necropolítica a la part de la frontera; i un cop aquí, els problemes que tenen amb l'estrangerització infinita i els problemes per regularitzar-se



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.