Com està vivint (i patint) la sequera el projecte d'agricultura ecològica L'Ortiga?

El projecte d'horta ecològica de Can Monmany vol reconvertir la finca cap a cultius menys dependents de l'aigua, com la vinya


  • Comparteix:

L'Ortiga va néixer el 2009 per recuperar l'activitat agrària de la finca de Can Monmany, a Valldoreix. La seva activitat principal és l'horta ecològica: cultiven fins a 24 varietats diferents que distribueixen en forma de cistelles. També abasteixen alguns menjadors escolars i ofereixen un programa d'activitats educatives. Amb el decret d'emergència per sequera, l'activitat de L'Ortiga, com la de molts altres agricultors de la ciutat, perilla. Aprofitant que el 22 de març és el Dia Mundial de l'Aigua, Cugat Mèdia ha parlat amb el responsable tècnic de producció agrària de L'Ortiga, Sergi Turch.

Els cultius de L'Ortiga es reguen gràcies a una bassa d'uns 300.000 litres que recull l'aigua dels teulats i amb aigua de xarxa, és a dir, aigua potable, "cosa que és el més ineficient del món", comenta Turch. Tot i això, mitjançant programadors automàtics i millores successives del reg a goter, han arribat a un nivell d'eficiència òptim que els permet malbaratar el mínim d'aigua possible.

Alternatives a mitjà termini

Segons explica Turch, l'única millora que els queda per fer en relació amb l'estalvi hídric és la reconversió de la finca cap a cultius que necessitin menys aigua, com és el cas de la vinya. "L'any passat ja en vam plantar una hectàrea i mitja i la nostra proposta és anar guanyant superfície en vinya i portar l'horta a un altre lloc on tinguem més accés a aigua no potable", explica.

El problema és que la vinya no dona fruita apta per a l'elaboració del vi fins al tercer o quart any, de manera que la inversió inicial triga uns anys a recuperar-se. Uns anys que el projecte de L'Ortiga no té assegurats a Can Monmany. "Només ens queden cinc anys de contracte i, a partir d'aquí, una possible pròrroga de 10 anys; però d'aquí a cinc anys s'obre la porta a què hàgim de marxar", lamenta Turch.

La seva petició és assegurar-se, com a mínim, 15 anys més a la finca, els cinc de contracte i els 10 de pròrroga, per poder, així, buscar inversors i tirar endavant el projecte de vinya.

Últim escenari

Si la sequera continua i les restriccions augmenten, Turch reconeix que les opcions no són agradables. "L'única estratègia que tenim per reaccionar d'una setmana per l'altra és fer fora el personal, picar cultius i deixar de produir", lamenta. Una solució que qualifica de "cataclisme", ja que, com a defensors de l'agricultura ecològica i de l'ofici d'agricultor, un dels objectius de L'Ortiga és generar llocs de treball estables.

Per evitar haver d'arribar al punt de fer fora els treballadors, han començat a mirar altres finques amb accés a aigua de pou. Tot i que es quedarien al Vallès, haver de marxar de Can Monmany és una decisió que, per poc que puguin, intentaran evitar. "Per nosaltres això és un altre moment de dol i de crisi", conclou.


Sergi Turch

Nosaltres ara tenim cinc anys de contracte, i llavors hi ha una pròrroga de 10 anys. Però d'aquí a cinc anys, s'obre la porta a que haguem de marxar. Nosaltres d'entrada, ja per a la primera plantació demanàvem una garantia d'aquests 10 anys



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.