Dues sancions de fins a 30.000 euros a grans tenidors de Sant Cugat per no oferir lloguer social

La Generalitat imposa 1,2 milions en sancions a 28 grans tenidors de la comarca


  • Comparteix:

Dues de les sancions s'han fet a Sant Cugat / Foto: ACN

Dues de les sancions s'han fet a Sant Cugat / Foto: ACN

La Generalitat ha imposat dues sancions a grans tenidors de Sant Cugat per no oferir lloguer social a famílies en risc d'exclusió. Les sancions són de fins a 30.000 euros per a cadascun. A nivell de la comarca, el govern ha tramitat 248 expedients, dos d'ells a Sant Cugat, que són els dos sancionats. La resta de multes de la comarca, un total de 47, les encapçala Terrassa (19), Sabadell (7), Barberà i Moncada (5), Ripollet i Rubí (4), Santa Perpètua (2) i Viladecavalls (1). El govern ha imposat, al Vallès Occidental, 1'2 milions d'euros en sancions a 28 grans tenidors.

Les sancions a grans tenidors per no oferir lloguer social s'han tramitat per mitjà de l'Agència Catalana del Consum. Les dades s'extreuen del balanç del primer any del programa de reforç per vetllar que es compleixin les obligacions previstes a la Llei 1/2022, que inclou mesures per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge. Per vetllar per aquest compliment, de fet, Consum ha reforçat la seva plantilla amb 19 professionals.

246 multes i 6 milions

Pel que fa als grans tenidors a tot Catalunya, l'Agència ha obert fins ara 1.242 expedients a aquestes empreses immobiliàries per incomplir l'obligació legal d'oferir lloguer social. A més, la Generalitat ha detectat que dos d'aquests grans tenidors arriben a acumular fins al 52% dels expedients que s'han incoat.

Dels expedients sancionadors, ja n'hi ha 246 que han acabat en sanció i que sumen un import global de 6,07 milions d'euros.

La normativa estableix que les persones físiques o jurídiques considerades grans tenidors han d'oferir un lloguer social abans d'interposar qualsevol demanda d'execució hipotecària o desnonament -o bé abans d'adquirir un habitatge fruit d'acord de compensació o dació en pagament-, quan la unitat de convivència d'un habitatge es troba en situació de risc d'exclusió residencial, d'acord amb el nivell d'ingressos previst en la Llei 24/2015.

A més, la Llei 1/2022 del 3 de març amplia aquesta protecció a tots els ocupants d'habitatges sense títol jurídic habilitant, ja sigui per venciment del seu contracte d'arrendament, per haver patit un procés de reclamació d'un deute hipotecari o per haver ocupat un habitatge buit d'una entitat financera o fons d'inversió.

Així mateix, la normativa vigent estableix l'obligació de fer constar la informació relativa a l'índex de referència de preus de lloguer d'habitatges, tant a les ofertes d'arrendament com al contingut dels contractes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.