Els alcaldes del Vallès Occidental demanen al Govern més ajudes per garantir l'aigua i obrir les piscines municipals a l'estiu

El Consell d'Alcaldies de la comarca ha aprovat una Declaració sobre la situació d'emergència per sequera


  • Comparteix:

Els representants dels ajuntaments de la comarca, aquest dimecres / Foto: Consell Comarcal Vallès Occidental

Els representants dels ajuntaments de la comarca, aquest dimecres / Foto: Consell Comarcal Vallès Occidental

El Consell d'Alcaldies del Consell Comarcal del Vallès Occidental, on està representat l'Ajuntament de Sant Cugat, va aprovar dimecres passat una declaració per demanar a la Generalitat afrontar 'de manera urgent' les inversions necessàries per garantir el subministrament d'aigua. És una de les demandes de les alcaldesses i alcaldes de la comarca, juntament amb la petició d'un 'diàleg imminent i una actuació coordinada i consensuada amb els ens locals' per definir les restriccions de les fases 2 i 3 d'emergència.

19 dels 23 municipis del Vallès Occidental s'abasteixen pel sistema Ter-Llobregat i estan en fase 1 d'emergència, com és el cas de Sant Cugat. La resta, nodrits de les capçaleres del Mig Llobregat i del Ter, estan en excepcionalitat. No obstant això, la comarca vol anar a una i alçar la veu per recordar al govern que l'aplicació de les mesures d'estalvi i el seu seguiment no poden recaure només en els municipis.

La declaració del Consell d'Alcaldies afirma que el món local no disposa de les eines ni els recursos, diu, per poder garantir el compliment de les mesures per part de tota la ciutadania. En aquest sentit demanen, a banda de les inversions, ampliar les subvencions a les ciutats per executar les obres per augmentar la capacitat d'ús d'aigua regenerada, l'optimització de la xarxa municipal i la reparació de canonades.

En definitiva, els municipis del Vallès Occidental volen que se'ls tingui en compte a l'hora de planificar les restriccions. La declaració del consell posa de relleu la necessitat de poder, per exemple, disposar de les piscines municipals a l'estiu com a refugi climàtic. Un tema que també preocupa a Sant Cugat, com va assegurar l'Ajuntament en roda de premsa el 2 de febrer.

L'espasa de Dàmocles dels 200 litres

La dificultat de garantir l'acompliment del topall màxim de consum establert en emergència fase 1 (200 litres per habitant i dia) és una pressió afegida per als municipis. Si agafem com a referència les dades de desembre (fase preemergència), la majoria de ciutats abastides pel sistema Ter-Llobregat a la comarca complirien avui dia amb el topall. Els números vermells els encapçalen Matadepera (362) i Ullastrell (232), seguida de Sant Quirze (228). Palau-solità (223) i Polinya (214) estarien dins el consum màxim en disposar de dotació addicional d'aigua per estar en situació de sequera hidrològica.

Sant Cugat, amb 197 litres per habitant i dia, millora la seva posició respecte a les dades d'octubre i passa del sisè al setè lloc al rànquing de les ciutats que més consumeixen aigua. Les ciutats que menys gasten són Badia (127), Santa Perpètua (141) i Castellbisbal (146).



CONSULTA AQUÍ LA DECLARACIÓ DELS ALCALDES DEL VALLÈS OCCIDENTAL



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.