Alfons Romero, el senyor de la ceràmica: 'Cada peça és una novel·la particular'

El santcugatenc va començar la seva col·lecció a finals dels 70 i compta ja amb més de 1.500 peces que guarda a casa seva, a Valldoreix


  • Comparteix:

Alfons Romero és biòleg especialitzat en toxicologia. Viu a Valldoreix, en una casa amb diversos espais farcits d'un tipus de peça molt concreta: gerres de ceràmica. Una afició que va començar a forjar el 1972, quan es va casar amb la seva dona i van comprar dues peces per guarnir el menjador de casa. El que va començar com una curiositat, però, va anar transformant-se en un afany de 'rescatar' aquests tipus de peces en un context en què Espanya estava sent 'espoliada' de tot aquest tipus de material. 'Durant els 70, 80 i 90, aquestes peces marxaven a l'estranger per vendre's en el mercat d'antiguitats i decoració', explica el valldoreixenc, que va decidir comprar 'el màxim de peces possible' per salvar el patrimoni i formar una col·lecció que avui en dia compta amb més de 1.500 peces.

Romero "culpa" la seva professió d'aquest interès. "Sempre m'ha agradat la cerca i he volgut saber més de la peça que comprava, d'on era, de quina època, quina era la seva funció. Cada peça és una novel·la particular". Per això, defensa que la seva col·lecció és singular. "La col·lecció està molt pensada i és representativa del que van ser els centres productors de grans recipients arreu d'Espanya". Té peces que daten del segle XIII fins que desapareix l'ofici dels terrissers. Tot plegat, forma un conjunt que va més enllà de la ceràmica. "Aquí no hi ha representades només unes peces de terrissa: hi ha oficis, tradicions i funcions específiques".

Amb més d'un miler i mig de peces, Romero considera que la col·lecció "ja està acabada", i només es planteja ampliar-la si troba un exemplar que hagi estat buscant tota la seva vida i pugui aportar més representativitat a la mostra. Actualment, el seu objectiu i il·lusió és que la col·lecció formi part d'un museu i que se'n puguin fer exposicions.

Un ofici plasmat en una trilogia

La implicació d'Alfons Romero en el món de la ceràmica traspassa la frontera de la seva col·lecció. A més de ser el president de l'Associació Catalana de Ceràmica des de fa 18 anys, el valldoreixenc ha impulsat una trilogia de llibres sobre les gerres de ceràmica. Ho ha fet juntament amb un altre santcugatenc, Santi Cabasa. A finals de segle, es va publicar el primer volum, 'La Tinajería Tradicional en la Cerámica Española'. Segons explica Cabasa, el volum de material que van recopilar a força d'estudiar 350 centres productors arreu d'Espanya ha provocat va provocar que necessitessin més d'un llibre per poder explicar-ho tot.

El segon llibre se centra en el sector nord-est de l'Estat, i el tercer, en el nord-oest. "Aquesta obra ajudarà molts investigadors de la ceràmica a reconèixer peces", remarca el santcugatenc. Només els queda publicar el tercer llibre per posar el punt final a una tasca de més de 20 anys. "Hem explicat l'ofici de dalt a baix", conclou Cabasa.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.