Herbolzheimer (ICIP): 'La resposta d'Israel a l'atac de Hamas són crims de guerra'

El director de l'Institut Català Internacional per la Pau analitza l'esclat de violència a la franja de Gaza després de l'atac del grup armat palestí


  • Comparteix:

Kristian Herbolzheimer, en una imatge d'arxiu. / Foto: Cugat Mèdia

Kristian Herbolzheimer, en una imatge d'arxiu. / Foto: Cugat Mèdia

L'esclat de violència a la franja de Gaza després de l'ofensiva del grup armat palestí Hamas i la resposta d'Israel ha deixat més de 2.000 morts, la majoria d'ells civils. Un nou episodi del 'conflicte més complex del món', com defensa el director de l'Institut Català Internacional per la Pau, el santcugatenc Kristian Herbolzheimer. Ho ha dit en una entrevista a Cugat Mèdia en què defineix l'atac de Hamas com 'un episodi de violència sense precedents' que pot provocar que Israel 'acabi castigant el conjunt de la població palestina'. Herbolzheimer recorda que l'estat israelià 'està cometent crims de guerra' i que des de fa anys el govern de Netanyahu 's'enorgulleix de violar els drets humans dels palestins'.

ESCOLTA-HO


Quines són les claus de la situació actual després de l'atac de Hamas?
Ha estat un episodi de violència per part d'un grup armat palestí sense precedents per la quantitat de dolor infligit i morts en un temps rècord. A partir d'aquí, la reacció d'Israel afecta bàsicament la població civil. Aquesta és la fotografia d'ara. La fotografia més àmplia és que això és un conflicte de molt llarga durada i molt asimètric perquè Israel, que és qui el domina, envaeix la llibertat i els drets del poble de Palestina en contra de les resolucions de Nacions Unides.

Ha tornat a esclatar a tot el món el debat Israel versus Palestina, tot i que hagi estat un atac d'un grup militar.
El conflicte de fons és la manca de drets de Palestina per part d'Israel, que és qui domina. L'episodi que estem veient ara és un capítol injustificable d'un grup armat palestí. El risc d'aquesta acció és que Israel, que no és una facció armada, és un Estat, acabi castigant el conjunt de la població palestina pels fets duts a terme per un grup armat concret que no representa necessàriament el poble de Palestina.

Hem vist com el govern d'Israel utilitza les xarxes socials per mostrar els atacs contra Palestina.
A Israel governa una facció de dreta que compta amb el suport de l'extrema dreta i que ignora les resolucions de Nacions Unides, que fa molts anys que prohibeix la creació de nous assentaments en territori palestí. Fa molt de temps que aquest govern ha perdut no només la vergonya, sinó que s'enorgulleix de violar els drets humans de la població palestina. Hi ha moltes veus a Israel que culpen del que està passant a Netanyahu i al seu govern.

La situació actual afavoreix o debilita el govern de Netanyahu?
No crec que provoqui més rebuig del que hi havia abans de l'atac de Hamas. Hi havia manifestacions massives en contra de Netanyahu i el seu govern "per salvar la democràcia israeliana" davant uns intents de Netanyahu i els seus aliats d'eliminar-la. Però era un moviment que no necessàriament incorporava una posició pro Palestina o pro drets de la població palestina. L'efecte de l'atac de Hamas té unes dimensions tan grans que genera unes dinàmiques que trenquen les lògiques polítiques que hi havia anteriorment. Veurem si aquest govern recuperar una certa mesura o al revés, segueix amb carta blanca per continuar ignorant els drets dels palestins i trepitjar-los encara més en un cicle que ja no és de repressió, sinó de venjança.

Què ha de fer la comunitat europea?
La comunitat europea ha de mantenir l'ajuda humanitària a la població palestina i exercir pressió sobre Israel perquè no cometi nous crims de guerra. La Unió Europea és una aliada d'Israel i ha de ser molt clara en aquest sentit. No poden tenir impunitat perquè la resposta d'Israel a l'atac de Hamas són crims de guerra i només empitjora la situació. És inacceptable.

El govern d'Israel estava esperant un atac com aquest per desplegar més repressió cap als palestins?
La pregunta és com serà de sostenible en el futur. Els que més consciència tenen a Israel sobre la necessitat de diàleg i pau amb Palestina són militars. Un d'aquests militars va dir que la seguretat d'Israel depèn que els palestins tinguin esperança d'un futur millor. Netanyahu i els governs anteriors els han tret tota esperança, i ara només els queda la desesperació. No tenen absolutament res a perdre, i això per a Israel és un problema.

Conflictes com aquest radicalitzen la població?
No només es radicalitza la població de Palestina, sinó la població que se solidaritza amb Palestina arreu del món. Tenim una dinàmica de polarització on costa molt saber diferenciar entre la solidaritat amb el poble palestí perquè té els seus drets vulnerats per part d'Israel i els atacs de faccions armades com Hamas que són absolutament inacceptables. Aquesta diferenciació no sempre és clara i hi ha gent que celebra l'atac de Hamas. Això també és preocupant.

Com creus que avançarà el conflicte?
Aquest conflicte és probablement el més complex del món. Està enquistat des de fa segles, i que cada any va a pitjor. No hem vist cap signe d'esperança des de fa 30 anys, que és quan es va signar l'acord d'Oslo, l'únic acord de pau que s'ha signat. L'escenari és completament imprevisible perquè aquest conflicte té la capacitat de generar dinàmiques que van més enllà d'Israel i Palestina. Hi ha altres actors involucrats i contribueix a una escalada de la tensió política i militar a tot el món. Se suma a la situació complicada d'Ucraïna, Síria, el Iemen i molts altres contextos. Quan tothom se salta el que està permès i el que no està permès en una guerra i el paper de les Nacions Unides per prevenir conflictes, tot se'n va en orris.






Kristian Herbolzheim

L'episodi que estem veient ara és un capítol injustificable d'un grup armat palestí. El risc d'aquesta acció és que Israel, que no és una facció armada, és un Estat, acabi castigant el conjunt de la població palestina pels fets duts a terme per un grup armat concret que no representa necessàriament el poble de Palestina.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.