El consum d'aigua a Sant Cugat a l'agost cau un 14,1% respecte al 2022

Les vacances i les restriccions es fan notar també amb una retallada de litres respecte al juliol


  • Comparteix:

Sant Cugat no ha traspassat el llindar de consum exigit per la Generalitat / Foto: Cugat Mèdia

Sant Cugat no ha traspassat el llindar de consum exigit per la Generalitat / Foto: Cugat Mèdia

Les restriccions en el consum d'aigua per la sequera s'han fet sentir a l'agost a Sant Cugat amb un descens del 14'1% respecte el mateix mes del 2022, quan no hi havia limitacions. Les restriccions de l'etapa d'excepcionalitat sumades amb la marxa de la ciutadania per les vacances denoten un consum menor, i necessari, per no sobrepassar el llindar exigit per la Generalitat. Un topall de 230 litres, que en el cas de Sant Cugat pot arribar fins als 240 per la situació de sequera hidrològica per la tipologia i volum de consums industrials de la ciutat. Al juliol, el consum d'aigua a la ciutat, que depèn del sistema Ter-Llobregat, va situar-se entre aquesta forquilla amb 234 litres. A l'agost, el consum ha caigut en 22 litres per habitant i dia per la qual cosa Sant Cugat escapa de possibles sancions.




Segons el Portal de la sequera, Sant Cugat va marcar 212 litres de consum d'aigua per persona i dia a l'agost. El municipi trenca, momentàniament, la suau tendència alcista registrada des de principis d'any, tot i venir de la fase d'alerta al novembre i entomant l'excepcionalitat el mes de febrer. El repunt notable arriba al juny i sobretot al juliol, on s'assoleixen els 234 litres, situant Sant Cugat en el punt de mira per si a l'agost traspassava el topall de 240 litres en un mes calorós. Però no ha estat així.

La Generalitat va anunciar que aquest mes de setembre arribarien les sancions a municipis per incompliment de restriccions o limitacions de consum amb les dades d'agost a la mà. Sant Cugat se salva de multes, però no pot abaixar la guàrdia ja que les últimes dades de consum són tan altes com al novembre de l'any passat, just quan es van iniciar-se les restriccions per l'alerta i les campanyes fortes de sensibilització.

Per què el límit de consum s'amplia fins als 240 litres?
Sant Cugat forma part de les localitats en situació de sequera hidrològica per tipologia i volum de consums industrials que especifica el Pla Especial de Sequera (PES). Així, Sant Cugat pot tenir una dotació addicional d'aigua en excepcionalitat de 10 litres fins arribar als 240. En cas d'aplicar-se la fase d'emergència, amb un consum màxim de 200 litres per habitant i dia, l'ampliació de la dotació d'aigua seria de sis litres amb un topall de consum de 206.

Actualment, les reserves d'aigua a Catalunya estan al 22% de la seva capacitat, dos punts percentuals menys que fa un mes. La declaració d'emergència arribarà quan les reserves baixin del 16% de capacitat. Llavors s'aplicarien restriccions a tots els usos per garantir l'abastament per al consum humà amb caràcter prioritari. L'emergència fixa una dotació màxima de 200 litres per habitant i dia que pot baixar fins als 160 en cas d'emergència extrema.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.