Estiu 2023: com serà l'estació de l'any que comença aquest dimecres?

El meteoròleg Enric Agud fa la previsió al 'Connectats' i analitza alguns efectes del canvi climàtic


  • Comparteix:

Les altes temperatures i els ruixats marcaran aquest estiu / Foto: Arxiu

Les altes temperatures i els ruixats marcaran aquest estiu / Foto: Arxiu

L'estiu comença aquest dimecres a la tarda. Serà una estació calorosa, però combinarà episodis de baixada de temperatures i ruixats amb dies de forta calor. Al juliol i l'agost les pluges seran de tarda a les zones de muntanya i al setembre es produiran, sobretot, a la costa, al prelitoral i a la Catalunya central. 'Aquest serà un estiu amb oscil·lacions', assegura a Cugat Mèdia el meteoròleg Enric Agud en una entrevista al 'Connectats', on també ha analitzat alguns dels efectes del canvi climàtic.

ESCOLTA-HO

El canvi climàtic ha condicionat i ha canviat alguns patrons que inevitablement ens fan estar en alerta: augment de les temperatures mitjanes, sequera extrema, falta de precipitacions i proliferació de fenomens extrems.

L'episodi de sequera al territori sembla haver-se pres un respir amb les plugues de l'últim mes i mig, que han contribuït a millorar el nivell dels embassaments catalans, tot i que ha plogut de manera irregular. No obstant, el meteoròleg Enric Agud preveu que "de mica en mica s'anirà acumulant aigua al llarg de les properes setmanes. Ha de ploure més".

Nits tropical i nits tòrrides

Com seran les nits d'estiu d'aquest 2023? Tot apunta que seran semblants a les dels últims estius, però, com adverteix Agud, "hi haurà més nits tropicals i les nits tòrrides també aniran en augment, sobretot a la costa". Per aquesta raó, el Servei Meteorològic de Catalunya ha posat en marxa un operatiu, una prova pilot a les comarques del litoral i el prelitoral, per alertar les persones grans i vulnerables de calor nocturna. "Aquesta mesura respon a la nova situació que vivim i serviran per avisar quan les nits de molta calor poden posar en perill la salut", afirma Agud.

L'escalfament global continua a l'alça

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) alerta que l'escalfament global no s'atura. Agud recorda que es redueixen les emissions de gasos "com toca i el CO2 es va acumulant, sobretot els últims 50 anys, que és quan més n'hem emès. Per exemple, per complir amb els objectius del 2030 hauríem de reduir cada any un 7%, i només durant la Covid vam aconseguir fer-ho fins gairebé el 6%. Per tant, l'esforç que s'ha de fer no s'està produïnt". Preguntat per la utilitat de les Cimeres pel Clima, Agud reconeix que són importants, però perquè els acords es compleixin "s'hauran de produir sinergies entre la societat, les empreses, i els polítics perquè ens hi va el planeta, la nostra supervivència". Recorda que en el passat ja s'han revertit dues situacions perilloses: la de la pluja àcida dels anys 80 i la del forat de la capa d'ozó, quan per primera vegada tots els països van signar un protocol.


Enric Agud

Estem davant d'un estiu que molt provablement ens portarà ruixats a les tardes i en zones de muntanya. Al setembre, les pluges seran a la costa i el prelitoral.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.