Sant Joan: una festa que és un malson per a diversos col·lectius i animals

Una recollida de firmes reclama el compliment efectiu de la prohibició de tirar petards a prop dels boscos


Temes relacionats

La sequera obliga a avançar 15 dies la campanya de prevenció d'incendis ( 1/jun/23)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'un infant llençant petards / Foto: ACN

Imatge d'arxiu d'un infant llençant petards / Foto: ACN

Un grup de veïns de la Floresta ha posat en marxa una recollida de signatures per aconseguir 'la prohibició explícita i real' de la pirotècnia en les zones de Sant Cugat que es trobin en una franja de 500 metres a tocar dels boscos. Asseguren que aquesta normativa no es compleix i alerten dels riscos que suposa llençar petards amb la situació de risc d'incendi. També justifiquen la petició pel 'patiment que produeix a persones i animals'. Qui vulgui aportar el seu suport amb una signatura ho pot fer en un centenar d'establiments arreu de la ciutat.

Una de les impulsores de la iniciativa és la membre de la junta del Cau Amic Àngela Balcells, que ha reflexionat que l'ideal seria buscar "unes altres maneres de divertir-se" enlloc de llençar petards. De moment, la campanya es limita a reclamar el compliment de la normativa, tot i que Balcells confia que algun dia la prohibició es pugui fer extensiva arreu.

Ara bé, en el cas de Sant Cugat, la prohibició de la pirotècnia en els 500 metres a tocar de les zones boscoses afecta bona part del terme municipal. Així, ni a la Floresta, ni a les Planes, ni a Valldoreix es pot fer ús de la pirotència; i en la resta de la ciutat, hi ha moltes zones on està restringit.

La recollida de firmes, per tant, és una iniciativa per conscienciar sobre les conseqüències de la pirotècnica. Per una banda, posa en focus en els petards: el soroll que generen té afectació en persones amb dolències cardíaques, demències o trastorns de l'espectre autista, així com en nadons. També genera un impacte en la fauna, tant la salvatge com la domèstica; alerten que arran de la pirotècnia hi ha "aus mortes per infarts o col·lisions, animals salvatges ferits i atropellats en fugir, mascotes aterrades a casa, provocant un augment en les escapades, pèrdues i accidents".

Així, així, insten l'Ajuntament a què vetlli pel compliment de la normativa, amb una campanya de comunicació a la ciutadania i mesures contra els incompliments.


Àngela Balcells

Hem de ser molt conscients d'on vivim, del risc que hi ha i del que produeix en persones i animals. Si la gent no n'és conscient, l'Ajuntament ha de prendre mesures.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.