Arrenquen les obres per convertir La Xesca en una promoció privada d'habitatge

La promotora Culmia aixecarà 24 habitatges d'un o dos dormitoris


  • Comparteix:

Imatge de la promoció d'habitatges / Foto: Culmia

Imatge de la promoció d'habitatges / Foto: Culmia

La promotora Culmia ha iniciat les obres de construcció del bloc d'habitatges que ocuparà el solar on fins ara s'ubicada l'espai autogestionat La Xesca, que va ser enderrocat a finals de l'any passat. La previsió és aixecar un edifici amb 24 habitatges, aparcaments, trasters, un espai de coworking i un local comercial. Es tracta de la 12a promoció que impulsa la promotora a Sant Cugat, on disposa de sòl per desenvolupar 450 habitatges més.

En aquest cas, es tracta del solar de l'avinguda de Cerdanyola número 66, que havia estat ocupat com a casal durant més de tres anys i estava buit des del 2020. Després de l'enderroc fa uns mesos, ja han començat els treballs per construir aquesta nova promoció, que la promotora designa com Culmia Urban Monestir. Seran 24 habitatges d'entre 65 i 95 metres quadrats, d'un o dos dormitoris, amb opció d'aparcament i traster. Segons Culmia, estan pensats tan per a inversors com per a famílies.

Imatge del projecte d'habitatge

Imatge del projecte d'habitatge / Foto: Culmia



Imatge d'uns dies abans de l'inici dels treballs d'enderroc de l'edifici

Imatge d'uns dies abans de l'inici dels treballs d'enderroc de l'edifici / Foto: Cugat Mèdia


La història de La Xesca

El dissabte 27 d'agost de 2016 naixia La Xesca, un col·lectiu de joves autogestionat i anticapitalista que va ocupar els baixos de l'avinguda de Cerdanyola 66, al barri de Sant Francesc, i que estava buit des de feia vuit anys, per reivindicar la manca d'espais per a joves a la ciutat i l'excés d'espais buits.

Dos dies després, l'Ajuntament va alertar del mal estat de l'edifici i la llavors alcaldessa Mercè Conesa va afirmar que patia "problemes estructurals". De fet, des de la mateixa Solvia, que llavors gestionava la propietat, van explicar que s'estava tramitant un projecte de rehabilitació de l'immoble, que va quedar aturat per l'ocupació. Des del col·lectiu van respondre que havien consultat un arquitecte i que aquest havia assegurat que no era perillós. La inauguració de l'espai va tenir lloc una setmana més tard.

D'aquesta manera arrencava un projecte que es va allargar durant gairebé sis anys, tot i que el 2017 el jutjat d'instrucció número 2 de Rubí ja va ordenar que el col·lectiu abandonés l'espai i, en cas de no fer-ho, es procedís al desallotjament d'aquest. Malgrat la decisió del jutge, La Xesca va anunciar que mantindria l'ocupació.

No va ser fins al 7 d'octubre del 2019 que l'Ajuntament va ordenar "el necessari desallotjament de La Xesca per motius de seguretat", tot i que el desallotjament no es va arribar a produir ja que el local va quedar inutilitable per l'apuntalament.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.