'La caça és la manera més natural de controlar la plaga de senglars'

La Societat de Caçadors La Codorniz de Sant Cugat defensa aquesta pràctica per sobre d'altres opcions menys econòmiques i eficients


Temes relacionats

La PAS, contra la cacera de senglars: 'És contraproduent' (13/feb/23)


  • Comparteix:

Sant Cugat és una de les ciutats que està patint la sobrepoblació de senglars, concentrats especialment a la serra de Collserola, malgrat que cada cop s'acosten més a les zones urbanitzades. Segons els càlculs del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la densitat en aquesta zona ha assolit el màxim històric de totes les dades anuals obtingudes fins a arribar als 17 senglars per quilòmetre quadrat. La Societat de Caçadors La Codorniz de Sant Cugat té fins a cinc batudes assignades des del Govern de Catalunya per reduir la densitat d'exemplars.

El cap de colla de La Codorniz, Paco Fernández, remarca que l'objectiu és "controlar la població de senglars, perquè hi ha una expansió bastant gran" i explica que les dates concertades per aquesta pràctica van de la primera setmana d'octubre fins al febrer de l'any vinent perquè "es respecta l'època de cria dels animals i normalment es caça a l'hivern". El delegat de la Federació de Caça de Collserola, Àngel Obiols, aclareix que les batudes s'organitzen en l'etapa de "no reproducció de les femelles" perquè, si la caça es fes durant aquest període, es podria "acabar amb l'espècie" i per això es fan quan "els garrins ja són autosuficients".

Els motius de la superpoblació de senglars

Àngel Obiols explica que una de les raons principals és que "han desaparegut els conreus" i, per tant, "hi ha menys captures". La superfície cultivada ara és inferior i això implica que cap pagès "es procura de tenir el seu espai net". També considera que ha tingut a veure "l'excés d'alimentació", derivada de la falta d'atenció en certs cultius i les "proximitats a les àrees urbanes". A tot això, se li ha de sumar la "barreja amb el porc vietnamita", que ha contribuït en l'augment de densitat.

Paco Fernández considera que "principalment es deu al fet que no tenen depredadors, excepte l'home" i defineix al senglar com un "tot terreny", que "s'adapta a tots els hàbitats" i "s'ha habituat a menjar en el bosc o, si no hi ha menjar, a les ciutats".

Alternatives a la caça i el debat animalista

Quant a les diferents opcions per contenir aquesta plaga, el cap de colla de La Codorniz argumenta que la caça "no és l'única manera, però és la més natural que hi ha" i afegeix que els caçadors substitueixen "al llop, que és el depredador natural". Les altres opcions pensa que són molt cares "com les que fan els Ajuntaments de posar gàbies i després matar-los amb injeccions de veterinaris o el verí, que és un tipus de control que no és aconsellable perquè pot passar a un altre animal de la cadena tròfica". Àngel Obiols, per la seva banda, afirma que la batuda és l'alternativa "més eficient" i coincideix en "el cost important" que tenen les altres possibilitats.

No tothom comparteix aquesta pràctica de control de l'espècie i s'oposen a la matança de l'animal. El delegat de la Federació de Caça de Collserola, anima a la gent que està en contra a aportar una "opció real, no teòrica o filosòfica" per posar fi a la plaga. Expressa que en aquests moments no hi ha una "solució tècnica real per resoldre el problema". Paco Fernández demana que simplement "vagin un dia amb els pagesos quan acaben de sembrar, plantar o recollir i vegin els danys que causen al cultiu".

La darrera batuda contra el senglar organitzada per la Societat de Caçadors La Codorniz de Sant Cugat, aprovada en el pla tècnic de gestió cinegètica anual, s'ha saldat amb 12 captures.


Paco Fernández

Aquesta és la manera més natural que hi ha, nosaltres substituïm al llop.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.