Creix un 103% les dones ateses en el servei municipal per violència masclista des de la pandèmia

El SIAD ha atés en els primers nou mesos de l'any 138 dones per casos de violències masclistes


Temes relacionats

Les portes on picar davant un cas de violència masclista (25/nov/20)


  • Comparteix:

El tinent d'alcaldia Marco Simarro durant la presentació de les dades i el programa del 25-N / Foto: Cugat Mèdia

El tinent d'alcaldia Marco Simarro durant la presentació de les dades i el programa del 25-N / Foto: Cugat Mèdia

Un total de 138 dones han estat ateses pel Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) fins a l'1 d'octubre d'aquest any per casos de violència masclista. Això suposa un increment del 34% respecte al mateix període del 2021 i d'un 103% respecte al 2020, quan la pandèmia i el confinament van tenir un impacte molt directe en aquest tipus de violències. De fet, el SIAD ha incrementat el nombre d'atencions totals durants els primers nou mesos de l'any, amb més de 1.800 atencions per a 245 dones, una xifra que suposa un increment del 84% en les atencions respecte a l'any anterior i que el consistori atribueix al reforç en personal del mateix servei. L'Ajuntament ha fet públiques aquestes dades coincidint amb la commemoració del 25-N, el Dia Internacional contra la violència masclista, que el municipi farà present amb una vintena d'activitats destinades a la sensibilització entre el 8 i el 30 de novembre.

Atencions del SIAD

El SIAD compta amb una treballadora social i una psicòloga. El servei atén casos de violència masclista, però també ofereix assessorament jurídic, atenció als infants i atencions grupals. En els darrers nou mesos, aquest servei ha donat resposta a 245 dones, de les quals 138 han estat per casos de violència masclista.

Dades del SIAD

Dades del SIAD / Foto: Ajuntament

AMPLIA AQUÍ LA IMATGE

Es tracta d'un increment en el nombre d'usuàries i en les atencions. En la majoria de casos està present la violència psicològica, a la qual se li poden afegir altres tipus de violència com la física, la social o l'econòmica; i s'emmarca dins de l'àmbit de la parella o l'exparella.

Tipus de violències masclistes

Tipus de violències masclistes / Foto: Ajuntament

AMPLIA AQUÍ LA IMATGE

La violència masclista afecta de manera estructural la societat i no respon a perfils concrets. Tot i així, el perfil majoritari de la dona que s'adreça al SIAD és el d'una dona de mitjana edat, amb fills, estudis mitjans o superiors, feina remunerada i nacionalitat espanyola.

De les 138 dones ateses pel SIAD, 14, el 11,2%, va presentar denúncia. De fet, entre gener i octubre, els Mossos d'Esquadra han registrat un total de 38 denúncies per violència masclista, cinc menys que el mateix període de l'any anterior. També s'han reduït les atencions als CAP de Sant Cugat, de 18 dones el 2021 a 16 aquest any.

CONSULTA AQUÍ ALGUNS DELS SERVEIS DE SANT CUGAT D'ATENCIÓ CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA.

Commemoració del 25-N

Sota el lema "Posem les cures al centre", Sant Cugat se suma un any més a la commemoració del Dia Internacional contra la violència masclista. Ho fa amb un programa d'activitats per a la conscienciació i la sensibilització al qual donaran forma una vintena de propostes com xerrades, documentals, concerts i tallers, entre d'altres.

"És una qüestió invisible i imprescindible", ha afirmat el tinent d'alcaldia de Drets Socials, Marco Simarro, qui ha posat de manifest la importància de donar visibilitat a les cures, un treball "sovint precari i feminitzat". És per això, ha concretat, que l'Ajuntament no només treballa en l'àmbit de la sensibilització, sinó també en polítiques concretes com la futura creació d'una cooperativa de cures. Aquesta iniciativa encara es troba en una fase inicial que s'està desenvolupant a través de l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental.

De moment, però, les activitats del 25-N, organitzades per l'Ajuntament i diverses entitats del municipi, arrencaran dimarts 8 de novembre i s'allargaran fins dimecres 30. L'acte institucional tindrà lloc el mateix 25 de novembre a les 12 h al Celler Cooperatiu.



Marco Simarro

Creiem que parlar de cures és una qüestió de justícia social, és aflorar una qüestió invisible, però imprescindible.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.