Els comerços santcugatencs posen els termòstats a 27 graus a contracor

El teixit comercial de Sant Cugat creu que les mesures d'estalvi energètic els afectaran negativament


  • Comparteix:

Aquest dimecres ha entrat en vigor el decret llei per estalviar energia que limita la temperatura a 27 graus a l'estiu i 19 graus a l'hivern. La restricció afecta els equipaments municipals, supermercats, espais culturals, estacions de transport i comerços, que també hauran d'apagar les llums dels aparadors a partir de les 22 h. La mesura, impulsada pel govern espanyol, pretén retallar substancialment la factura energètica del país i, així, complir els objectius marcats per Brussel·les. Entre els comerços de Sant Cugat, en general, la mesura es valora negativament, i alguns encarregats creuen que reduirà la clientela.

Tot i que hi ha qui entén la importància de reduir la despesa energètica, la majoria de negocis locals creuen que es veuran molt afectats pels canvis en la climatització. L'encarregada de la botiga de roba 'Borsche' Loli Ruano, per exemple, hi està completament en contra. "L'aire condicionat dona molt peu a entrar, perquè la gent es relaxa, s'està més estona a la botiga i s'emprova més roba. És un esquer de comerç. Si treus això la gent s'atabalarà i marxarà", comenta Ruano. L'encarregada tampoc està d'acord amb l'apagada dels aparadors, perquè considera que és una mesura que farà que Sant Cugat, de nit, "encara sigui més tètric", ha dit.

En tot cas, si els comerços volen continuar amb les mateixes temperatures que fins ara, poden mantenir les portes d'accés al carrer tancades. Aquesta alternativa no satisfà a Mireia Cairo, encarregada d'Eurekakids. "El tema de tancar les portes afectarà molt a les petites botigues limitades d'espai, com la nostra. Si has de tancar les portes la gent no entra", lamenta Cairo. Per altra banda, Cristina Ochoa, encarregada de l'Intimissimi al carrer Santa Maria opina que "són mesures que s'han de prendre pel bé de tothom" i creu que, fins i tot, poden ser beneficioses pels comerços.

Què queda exempt d'aplicar la mesura?
Mercats, equipaments esportius i espais que tenen una activitat vinculada a la restauració. La temperatura mínima en aquests casos encara és de 25 graus. En canvi, els edificis públics tenen la responsabilitat afegida de millorar la seva eficiència energètica, ja sigui mitjançant obres de rehabilitació, substituint l'enllumenat o instal·lant sistemes d'autoconsum.

El govern de Pedro Sánchez espera poder reduir la dependència energètica de cara a un possible tall del subministrament de gas rus. El Ministeri de Transició Ecològica estima que amb aquestes mesures s’aconseguirà entre el 4 i el 5% d’estalvi en el consum energètic d'un total del 7% pactat amb la Unió Europea.


Mireia Cairo

El tema de tancar les portes afectarà molt a les petites botigues limitades d'espai, com la nostra. Si has de tancar les portes, la gent no entra.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.