Arsenio Rodríguez (historiador): ''Vaig venir a Sant Cugat per amor i vaig descobrir el silenci''

L'escriptor presenta els seus dos últims llibres: 'Cuba y Cataluña: Influencias mutuas' i 'Orígenes de la Habanera'


  • Comparteix:

En 4 anys que ha viscut a Sant Cugat, Arsenio Rodríguez ha escrit 10 llibres / Foto: Cugat Mèdia

En 4 anys que ha viscut a Sant Cugat, Arsenio Rodríguez ha escrit 10 llibres / Foto: Cugat Mèdia

L'historiador Arsenio Rodríguez va venir a viure a Sant Cugat el 2018, després d'una vida sencera de moviment constant per tota Europa. Ha viscut a la seva Cuba natal, Sevilla, París i Barcelona, però aquí ha trobat la seva llar definitiva. La història i el silenci de la ciutat el fascinen i inspiren. En els quatre anys que porta aquí, ha escrit 10 llibres, entre els quals es troben 'Orígenes de la Habanera' i 'Cuba y Cataluña: Influencias mutuas', que ha presentat a Cugat Mèdia.

A Sant Cugat hi arriba per amor, però mai s'hauria pogut imaginar tot el que hi ha trobat. Té molt clar que ha vingut per quedar-se. "No tinc cap dubte. Si depèn de mi, mai marxaré de Sant Cugat perquè he trobat el silenci, una parella estupenda i una estabilitat importantíssima", explica Rodríguez. Aquest silenci ha sigut un descobriment clau per ell. "Quan soc a una ciutat gran sento als pocs dies que hi ha massa soroll. Sento que a les dues o tres hores he d'agafar el tren per tornar. Sant Cugat té una energia molt especial, entenc la raó per la qual els monjos van decidir construir el Monestir aquí", assegura.

En arribar a Catalunya de seguida va veure la quantitat de confluències culturals que té amb Cuba. Aquesta relació el va inspirar a escriure 'Cuba y Cataluña: Influencias mutuas', on explica fins a quin punt el destí de les dues nacions està lligat. Rodríguez posa com a exemple a Miquel Biada, que va construir el primer tren a Cuba 11 anys abans de construir la línia Barcelona-Mataró, inspirat per la seva experiència a l'illa. I Bacardí, també català, que va ser el primer milionari a Cuba en descobrir la fórmula del rom i va convertir-se en el primer alcalde de Santiago de Cuba, després de ser expulsat pels espanyols per donar suport a la independència.

'Orígenes de la Habanera' l'escriu per esclarir una història molt difosa. "Veig molta informació errònia a les xarxes sobre l'Habanera, com que es va crear a Anglaterra, França i disbarats increïbles. La gent té un desconeixement terrible sobre els orígens d'aquesta música", recalca. Segons l'historiador, la confusió ve de la terminologia. Tango, és una paraula del Congo que vol dir 'ball de negres' i està recollida a Cuba des de 1836. L'estat espanyol no va voler anomenar la música amb una paraula africana i se li va posar el nom d'Habanera, però era present a Cuba molt abans que a qualsevol altre lloc, explica. Amb el temps i les influències d'altres tipus de música va anar evolucionant i canviant la instrumentació fins a convertir-se en el que es coneix actualment. A Catalunya, però, la música es va mantenir amb l'estructura original de tres veus acompanyades d'una guitarra, canviant tan sols la llengua.






Arsenio Rodríguez

No tinc cap dubte. El destí és impredictible, però si depèn de mi mai marxaré de Sant Cugat perquè he trobat el silenci, una parella estupenda i una estabilitat importantíssima.

Arsenio Rodríguez

Quan soc a Londres o París sento als pocs dies que hi ha massa soroll. Quan vaig a Barcelona sento que a les dues o tres hores he d'agafar el tren per tornar. Sant Cugat té una energia molt especial, entenc la raó per la qual els monjos van decidir construir el Monestir aquí.

Arsenio Rodríguez

Em planteja el llibre quan veig molta informació errònia a les xarxes sobre l'Habanera, com que es va crear a Anglaterra, França i disbarats increïbles. La gent té un desconeixement terrible sobre els orígens d'aquesta música.



  • Comparteix:

COMENTARIS

Gracias por esta reseña-entrevista sobre mis libros: Cuba i Catalunya Influencias Mutuas (que presentaré el 16 de seotiembre en el ayuto de Perelló) y de Origenes de las Habanaras que presentaré el 8 de Septiembre en Barcelona a las 19 horas en el carrer Vila i Vila 76, en el especio cultural " La BiblioMusiCineteca". No obstante, ambos libros están disponibles en Amazon. es

arsenio rodriguez. Enviat el 16/ago/22


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.