La mirada 'curta' d'Occident al Sahel, un fre per comprendre un territori 'dinàmic i complex'

Els confundadors d'Africaye Albert Caramés i Ivan Navarro han participat al Curs d'Estiu de la Unipau amb un taller sobre les "mirades" al Sahel


  • Comparteix:

Ivan Navarro i Albert Caramés, aquest dimarts a La Unió Santcugatenca / Foto: Cugat Mèdia

Ivan Navarro i Albert Caramés, aquest dimarts a La Unió Santcugatenca / Foto: Cugat Mèdia

La mirada que fa Occident al Sahel és 'curta', cosa que limita la visió i 'complexitza la comprensió d'un territori dinàmic i complex'. És la reflexió de l'investigador de l'Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Ivan Navarro, que juntament amb el professor adjunt de la Universitat Blanquerna-Ramon Llull Albert Caramès ha ofert, en el marc del 37è Curs d'Estiu de la Unipau, un taller per enxamplar la mirada sobre aquest territori africà. Caramés apunta com la 'simplificació' de les problemàtiques i la precarietat en els mitjans de comunicació contribueixen a una mirada esbiaixada.

ESCOLTA-HO

En la sessió inaugural del Curs d'Estiu de la Unipau, l'investigador de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria Dagauh Komenan posava de manifest la necessitat d'assumir que "les prioritats locals [del Sahel] no són les mateixes que a Occident". En aquest sentit, Caramés considera que des del nord global "no som qui per parlar de quins són els interessos, però sí que ens hi podem acostar per comprendre les causes".

Unes causes que, des d'Occident, sovint es busquen entre les poblacions del Sahel. "Al final hi ha una neteja de les responsabilitats que té Occident en tota la crisi que viu el Sahel", ha lamentat Navarro, que ha recordat que la intervenció de l'OTAN a Líbia com el punt de partida de la situació actual. "La Unió Africana es va oposar a l'actuació militar perquè sabia que s'incendiaria el Sahel", ha apuntat l'investigador, que ha criticat com l'Aliança Atlàntica, en la cimera de Madrid de fa unes setmanes va tenir "la cara de tornar a posar el Sahel com zona prioritària per acabar amb la inestabilitat".

Aquesta situació, reflexiona Caramés, no seria possible sense la "simplificació" d'un missatge que arriba a Occident, amb missatges "maniqueus de dicotomia bo-dolent", amb manca de concreció de com evoluciona el context. El professor adjunt de la Blanquerna ho lliga a la precarització als mitjans de comunicació, que al final afecta la qualitat de les peces periodístiques. Navarro ho exemplifica amb el cas de 'La Vanguardia', que només té un corresponsal a l'Àfrica, en contraposició als periodistes que té repartits arreu del continent europeu.

Navarro i Caramés són fundadors de l'associació Africaye, un espai on es busca "parlar de l'Àfrica d'una manera més assossegada", que permeti acollir la reflexió necessària per comprendre els punts de vista diversos. La intenció d'aquesta entitat és fer una "aproximació plural i des de les ciències socials" a l'Àfrica subsahariana.




Ivan Navarro

És una mirada bastant curta perquè la informació tenim del Sahel és força esbiaixada i apareix poc als mitjans. Això fa que sigui una mirada limitada que complexitza la comprensió d'un territori dinàmic i complex.

Albert Caramés

Nosaltres no som qui per parlar de quins són els interessos, però sí que ens hi podem acostar per comprendre les causes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.