'Nina', un conte que relata sense embuts però amb tendresa l'evolució de l'ELA

El llibre és el llegat que la santcugatenca Rosa Dalet va deixar per recaptar fons contra la malaltia i per a la formació de les seves filles


  • Comparteix:

Un de les il·lustracions de 'Nina' / Foto: Edita.cat

Un de les il·lustracions de 'Nina' / Foto: Edita.cat

'Nina' explica la història d'un maniquí articulat que gaudeix de moure's i de dibuixar. És un conte escrit per la santcugatenca Sònia Dalet, qui explica com evolucionen els símptomes de l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA), una malaltia que li van diagnosticar el 2018 i que li va causar la mort fa un any i mig. Amb aquesta història, il·lustrada per la també desapareguda Rosa Baulés i que es publicarà a Edita.cat, Dalet volia recaptar fons per investigar l'ELA i, també, per garantir la formació de les seves filles. És per això que, malgrat que l'autora i la dibuixant ja no hi són, s'ha posat en marxa una campanya de micromecenatge amb què es pot contribuir en la causa.

El llibre explica d'una manera entenedora per a tothom i des de la sensibilitat què és l'ELA. "Nosaltres no sabíem què era l'ELA", ha explicat a Cugat Mèdia la germana de l'autora, Míriam Dalet. "El conte, per a gent que es trobi en el nostre cas, pot ajudar molt".

Sònia Dalet va viure a Sant Cugat durant les dècades dels 80 i els 90. Quan va fer 47 anys li van diagnosticar l'ELA, però això no la va aturar. Malgrat els impediments a causa de la malaltia, i gràcies a un dispositiu Tobii Dynavox i al programari Grid 3, va poder escriure tant el conte com cròniques on posava de manifest les seves vivències.

La iniciativa ja ha superat amb escreix l'objectiu marcat (uns 5.000 euros), però tot el que es recapti farà més fort el tarannà solidari. La meitat dels beneficis que es recullin aniran a parar a la Fundació Catalana D'ELA Miquel Valls, que investiga una malaltia que, encara avui, no té tractament. De fet, aquesta entitat va donar suport a Dalet quan va rebre el diagnòstic.

La campanya de micromecenatge acaba el 20 de juliol.




Míriam Dalet

Quan et diuen que això no té retorn és molt dur. Nosaltres no coneixíem la malaltia. Per a gent que es trobi en el nostre cas, el llibre pot ajudar molt.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.