Consells per encarar les vacances d'estiu amb canalla

La psicopedagoga d'Edbuilding Natàlia Luján explica com gestionar el temps lliure dels fills


  • Comparteix:

Els casals són un recurs molt útil, però també és important descansar i no fer res / Foto: Cugat Mèdia

Els casals són un recurs molt útil, però també és important descansar i no fer res / Foto: Cugat Mèdia

Afrontar l'estiu amb canalla pot ser un repte important. Durant tres mesos els nens i nenes es troben sense la rutina i socialització que aporta l'escola i cal saber gestionar tot aquest temps lliure. Des de Cugat Mèdia hem parlat amb la psicopedagoga d'Edbuilding Natàlia Luján per elaborar una guia de bones pràctiques per encarar les vacances.

ESCOLTA-HO

Natàlia Luján adverteix que tant temps lliure es pot fer una muntanya i a vegades pot haver-hi una obsessió a omplir-lo d'activitats, però si s'estructura bé, no hi ha cap problema. Són habituals els casals, les colònies i els quadernets d'estiu per mantenir als nens ocupats, però la psicopedagoga opina que és important no abusar de les activitats organitzades i deixar temps per al descans i el lleure.

L'experta en educació emocional explica que amb els quadernets cal tenir en compte que no poden ser un substitut dels deures. En lloc de fer unes hores d'estudi cada dia es pot optar per un ensenyament més lúdic, comenta a una entrevista a Cugat Mèdia. "Jo estic molt a favor dels quadernets amb jocs. Treballar a partir de passatemps pot potenciar moltes més coses a part de les competències escolars".

Pel que fa a les colònies, casals i altres activitats organitzades, Natàlia Luján explica que no han d'ocupar totes les vacances. Tenir temps per no fer res és molt valuós, diu. També hi ha altres maneres de mantenir-se actius durant l'estiu. Proposa improvisar, fer les coses que pares i fills no han pogut fer durant el curs, anar la platja, a veure un familiar o d'excursió com a alternatives molt bones a les vacances més planificades. "Adults i nens ja tenen tot el curs planificat, no cal fer el mateix amb les vacances. Si ens omplim de deures i coses a fer, no sentim en tornar que hem desconnectat", apunta Luján.

Com a consell final, la psicopedagoga recomana oblidar-se del rellotge, deixar espai a la improvisació i el descans més enllà de les activitats més planificades. La seva aposta és una "organització desorganitzada".




Natàlia Luján

Jo estic molt a favor d'aquest quadernets on no només hi ha aspectes relacionats amb les assignatures sinó que siguin jocs. A mi m'agrada molt que es treballi a partir de passatemps i que estiguem potenciant moltes més coses que no només els continguts o les competències escolars.

Natàlia Luján

D'aquesta manera és quan realment sentim que hem fet vacances. Si ens omplim les vacances, els nens de deures i nosaltres de coses a fer amb els fills, no sentim al tornar que hem desconnectat. S'ha de gaudir dels moments que tenen de vacances i no prendres-ho com mare meva el que ens espera.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.