Sant Cugat creu, però practica poc: només un de cada quatre religiosos va al culte
Un 63,5% dels santcugatencs es declara religiós, segons dades de l'última onada de l'Observatori Sociològic

Una missa a l'església del Monestir de Sant Cugat / Foto: Parròquia de Sant Pere d'Octavià
SocietatPublicat el 11/abril per Pau Vázquez
El 63,5% dels santcugatencs es declara religiós, però només un 23,1% és practicant. Són dades de la 48a onada de l'Observatori Sociològic, la darrera que ha publicat l'Ajuntament de Sant Cugat. Pel que fa a la religió predominant, 9 de cada 10 persones que es declaren religioses a la ciutat són catòliques. Al catolicisme el segueix el cristianisme evangèlic i altres religions, com l'islam, testimonis de Jehovà, budisme, cristianisme ortodoz i judaisme, amb un pes molt minoritari.
Pel que fa al nivell de presència en els actes religiosos, l'Observatori Sociològic assenyala que un 23,1% dels creients és practicant, és a dir, assisteix com a mínim una vegada al mes al culte. El percentatge creix fins al 42,5% si s'inclou els santcugatencs que acudeixen a un acte religiós una vegada a l'any. Tot i això, mossèn Emili Marlés, de la parròquia de Sant Pere d'Octavià, assegura que l'afluència a aquest actes ha crescut a la ciutat, sobretot des de la pandèmia. "Crec que Sant Cugat és la ciutat més religiosa de Catalunya", assegura mossèn Emili en declaracions a Cugat Mèdia.
La religió, per barris, edat i gènere
El perfil de la persona religiosa a Sant Cugat és una dona, de més de 65 anys i de la zona de Volpelleres i Can Mates. Per barris, els santcugatencs menys religiosos són els de la Floresta. Per edat, els de 16 a 24 anys. De fet, no hi ha cap apartat de l'enquesta, excepte al barri de la Floresta, en què els santcugatencs no creients tinguin més pes que els religiosos.Comparativa amb Catalunya: menys no creients a Sant Cugat
Un altre aspecte rellevant és que Sant Cugat registra més religiosos que la mitjana catalana. Segons l'últim baròmetre elaborat pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), un 51% de les persones enquestades declara no tenir creences religioses, mentre que un 48% afirma que sí que en té. A Sant Cugat, la suma d'agnòstics i ateus és del 32,4%.Els centres educatius religiosos, un factor d'atracció
Sant Cugat compta amb cinc centres educatius religiosos: el Pinar, el Viaró, la Farga, el Pureza de María i l'escola Hatikva. Per a mossèn Emili, aquest podria ser un dels factors clau a l'hora d'interpretar les dades de l'Observatori Sociològic. "A la ciutat hi ha escoles religioses de molt prestigi. Fins i tot hi ha famílies que volen venir a viure a Sant Cugat per aquest ambient religiós que hi ha", assegura el mossèn.Tot i que en el global representa un percentatge petit, també és rellevant que a Sant Cugat hi ha la comunitat jueva més gran de Catalunya.