D'altra banda, propietaris de bars i restaurants alerten que no troben gent qualificada per poder oferir un bon servei als clients. "Ens ha costat molt trobar cambrers, ja que quan contactaves amb gent per venir a fer entrevistes, o no es presentaven o et deixaven tirat", detalla el director de servei de sala del Bar Mono, Jordi Tatai.
La pandèmia ha suposat que molts treballadors hagin tingut temps a estudiar i formar-se per accedir a altres feines de més qualificació, deixant de banda la de cambrer, una professió a la qual sovint s'accedeix amb poca o nul·la formació. La professora del grau mitjà de Cuina i Gastronomia de l'Institut FP de Sant Cugat, Cristina Gálvez, explica a Cugat Mèdia que la pandèmia "ha estat l'impuls perquè els cambrers ja no tornin al sector, pel fet que les seves condicions laborals no són les òptimes".
Per la seva banda, el coordinador del grau, Carles Hero, reivindica que cal "dignificar el món de la sala i dels cambrers, de la mateixa manera que es fa amb els cuiners". A més, des de l'Institut FP fan una crida a la formació i a la professionalització del sector. Hero explica que "ha d'haver-hi una formació integral dins del món del servei, ja que hi ha tot un món darrere". I afegeix que "no només és portar i recollir un plat, sinó que cal tenir una formació des de com s'atén al públic fins a com se serveix el vi".
El sector de l'hostaleria viu moments molt complexes després de la pandèmia, que ha accentuat que molta gent hagi fet un plantejament de vida i hagin decidit marxar a un altre sector, ja que entre d'altres, o se senten mal pagats o amb males condicions. I aquesta és una de les raons principals per les quals els empresaris no troben personal per poder oferir un servei de qualitat.
Carlos Sánchez
Primer, és un treball que està molt mal pagat. Ja no es paga tant per qualitat de treball sinó per hora i, en general, es paga a tots el mateix. Pot venir una persona que sigui molt bona i que tingui molta experiència i et poden pagar el mateix que un altre que entri nou i que adquireix experiència al cap d'un temps.
Jordi Tatai
Ens ha costat molt trobar cambrers, sobretot al principi quan estàvem fent la selecció de personal. Estàvem en una plataforma i a partir d'aquí contactaves amb gent per venir a fer entrevistes i la gent no es presentava, et deixaven tirat. I a partir d'aquí el que hem intentat fer és amb el 'boca-boca', amb gent que ja havia treballat aquí, contactar amb altre gent per veure si volien venir a treballar.
Cristina Gálvez
Aquesta pandèmia ha estat l'impuls perquè els cambrers ja no tornin, degut a que les seves condicions laborals no són les més òptimes. Per una banda, la pandèmia ha servit perquè la gent pugui formar-se i fer nous projectes. També totes les festes i caps de setmana toca treballar i arriba un punt que satura, a més de les condicions econòmiques que no són les més favorables.
Carles Hero
Primer de tot, crec que s'ha de dignificar el món de la sala i el món dels cambrers i, a partir d'aquí, crec que la padèmia ha fet molt mal perquè aquests cambrers que estaven treballant a restaurants s'han re col·locat a altres sectors i ara és difícil que tornin a entrar. També volem fer una petita denúncia cap al món de l'Hosteleria, que les escoles necessitem que el gremi de cambrers es dignifiqui.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.