Cugat Mèdia, 40 anys com a 'eix vertebrador' de Sant Cugat

Cugat Mèdia ha celebrat una festa amb motiu de les quatre dècades de Ràdio Sant Cugat al Claustre del Monestir


  • Comparteix:

Cugat Mèdia treballa des de fa 40 anys per ser 'l'eix vertebrador de la ciutat', en un tasca marcada per l'adaptació als canvis i, sobretot, per l'empenta de les persones que ho han fet possible. El mitjà públic de la ciutat ha celebrat aquest dilluns el 40è aniversari de la fundació de Ràdio Sant Cugat, en una gran festa al Claustre del Monestir que ha aplegat personalitats del món polític, social i cultural, així com desenes treballadors i col·laboradors de totes les etapes de la casa.



Per a la directora de Cugat Mèdia, Mònica Lablanca, "l'autèntic èxit" del mitjà són "les persones" que formen part de "la família de Cugat Mèdia". Així, ha posat en valor l'empenta dels fundadors de la ràdio, que han deixat de llegat les seves "ganes i vehemència" de crear un mitjà "vertebrador" que estigués al costat de les entitats per crear una ciutat "més cohesionada".

En el seu parlament, Lablanca ha demanat que l'acompanyessin els exdirectors de Cugat Mèdia (Ramon Grau, Rogeli Pedró, Xavier Fornells i Miquel Herrada), als quals ha agraït l'aportació en la història del mitjà. També ha tingut paraules d'agraïment als polítics perquè "sense ells Cugat Mèdia no celebraria el 40è aniversari"; Lablanca ha posat en valor l'aposta dels representants públics "per un mitjà plural, ètic i rigorós".

La directora de Cugat Mèdia també ha reconegut la tasca dels professionals del mitjà, dels quals ha destacat l'empenta i la "capacitat d'adaptació" en una professió on els canvis són constants.

Estructura d'estat

Per part de la Generalitat, ha intervingut el secretari de Difusió, el santcugatenc Jofre Llombart. "Sempre pressumeixo de només haver passat per aquí, sinó d'haver començat aquí fa 27 anys i mig", ha dit en referència a la seva estada a Ràdio Sant Cugat. Per a Llombart, l'empremta de Cugat Mèdia es fa notar als mitjans del país: "Som com una mena d'ordre religiosa, tots els que hem passat per aquí; són uns records dels que no s'esborren, sobretot per la lliçó de vida i professional", ha reflexionat.

Tot i això, el secretari de Difusió ha subratllat que Ràdio Sant Cugat "no és només una escola de futurs periodistes". "Reduir-ho a una simple cantera de comunicadors seria injust per als que s'han quedat i han decidit fer la seva carrera", ha apuntat. I ha fet un símil: "Si Sant Cugat fos un estat, Cugat Mèdia seria estructura d'estat". El santcugatenc també ha llançat un missatge als joves que comencen en aquesta professió, des dels mitjans locals: "El futur és vostre".

Llombart ha posat en valor la capacitat de transformació del mitjà públic de Sant Cugat, que fa 20 anys ja estava a internet, "a un sol click de la BBC, de la CNN". Això sí, ha assenyalat que aquesta capacitat de transformació està present des del primer moment en què els fundadors van decidir muntar una ràdio, i després retransmetre les tertúlies del Mesón, i després la Marxa Infantil i els plens municipals, entre d'altres.

L'extreballador de Cugat Mèdia ha tingut també un record per a Joan Fàbregas, figura clau de la casa: "Des de la recepció del cel, deu estar fumant una cigarreta i ens deu estar veient amb un somriure foteta, però orgullós de la bona gent".

El torn d'intervencions l'ha tancat l'alcaldessa, Mireia Ingla, que ha recordat com, quan va arribar a viure a Sant Cugat, va veure la ràdio com una "porta d'entrada a la realitat social" del municipi. Ingla veu Cugat Mèdia com "un mitjà de referència al país", avalat pel Premi Nacional de Comunicació, que contribueix a fer que a la ciutat hi hagi un "ecosistema fort i divers" de mitjans. Tot plegat, ha reflexionat, contribueix a crear "ciutats més ben informades i més exigents amb l'administració".

L'alcaldessa ha posat en valor com Cugat Mèdia sempre està "al peu del canó" en grans esdeveniments, com la Festa Major o la Marxa Infantil, o en grans temes de ciutat, com la defensa de la Torre Negra i de l'entorn natural. Mirant al futur, Ingla assegura no tenir dubtes que Cugat Mèdia hi serà, donant veu a aquells esdeveniments que estan per arribar. Tot i això, aposta per la independència del mitjà: "No ha de ser una pota més de l'Ajuntament: ha estat i ha de ser un pilar de la informació local i de proximitat, i un referent del rigor i la investigació periodística".






Jofre Llombart

Si Sant Cugat fos un estat, Cugat Mèdia seria estructura d'estat

Monica Lablanca

L'autèntic èxit del mitjà són les persones que formen part de "la família de Cugat Mèdia.

Mireia Ingla

Cugat Mèdia és un mitjà de referència al país, avalat pel Premi Nacional de Comunicació, que contribueix a fer que a la ciutat hi hagi un ecosistema fort i divers de mitjans.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.