Helena López Macho (Síndica): 'L'administració està per servir els ciutadans, i si rep moltes queixes, és que hi ha un malestar'

La nova Síndica de Greuges de Sant Cugat explica a Cugat Mèdia quins són els reptes del seu nou càrrec


  • Comparteix:

Helena López Macho és la Síndica de Greuges de Sant Cugat des de l'1 d'abril i té molt clara quina és la seva funció. És la primera dona que ocupa aquest càrrec i la primera a ser escollida en un procés de selecció obert, en el qual es van presentar 14 persones. En aquesta entrevista a Cugat Mèdia, aquesta advocada des de fa més de 30 anys, explica que si un ajuntament rep moltes queixes dels ciutadans és que hi ha un malestar i que la Sindicatura està per canalitzar-lo. Defensa les actuacions d'ofici, per les quals va ser molt criticat el seu predecessor, Ramon Palacio, i es marca com a repte donar més visibilitat a la institució a la ciutat, que ha detectat que en té poca.

Què la va motivar a presentar-se?
Jo he estat vinculada a Sant Cugat de tota la vida, soc del poble, i quan vaig veure que s'obria el procés, vaig pensar que amb l'experiència que tinc, seria una feina que m'agradaria dur a terme. Haver estat vinculada a l'Ajuntament amb altres vinculacions. M'agrada defensar els drets de les persones, de fet soc advocada. I això és el que més em va motivar.

La regidora de la CUP Lourdes Llorente va explicar al ple que vostè i ella són amigues, suposo que per evitar suspicàcies, però n'hi ha hagut en algun moment del procés?
Jo no sé el que pot pensar la gent. Ni ella ho ha amagat ni jo ho he amagat, les dues som advocades i les dues tenim el despatx a Sant Cugat, si la gent pot arribar a pensar que hi ha hagut algun tracte de favor, no ho sé. A nivell intern ningú m'ha dit res. Va ser un procés obert, va haver-hi 14 candidatures i em consta que quan es van triar no hi havia el nom de la persona, per tant, entenc que al final el CV que van triar és el que donava un millor perfil per allò que la institució volia. No penso que hi hagi un altre motiu per triar-me.

La feina de Síndica podria ser una feina a temps complet?
Quan vaig presentar el meu CV ja sabia que la feina era de 4 hores al dia. De fet, si hagués sigut a jornada completa m'ho hauria plantejat. Jo tota la vida he sigut advocada, tinc els meus clients... i m'ho hauria plantejat d'una altra manera. Com eren només 4 hores i m'ho podia compaginar, em vaig presentar.

És un tema que s'ha de regular amb el nou reglament?
És un reglament de fa 15 anys i s'haurà d'actualitzar. Quan es modifiqui s'hauran de tenir en compte determinades coses que no es van tenir en compte quan es va fer el primer reglament.

Com aplicarà una perspectiva de gènere a la Sindicatura, com va dir en la seva aprovació al ple?
Totes les dones que estan en llocs visibles volen donar una perspectiva de gènere a les seves feines. Això passa a tot arreu, crec. Les dones tenim una altra sensibilitat a l'hora de fer les feines, ni millor ni pitjor, i en aquesta oficina tots som dones. Jo em vull apropar a la gent i que tothom es trobi acollit quan vingui aquí. Des de la meva perspectiva com a advocada, sí que crec que li puc donar una altra mirada, i potenciar els drets de les dones.

Quins reptes s'ha marcat?
Potenciar la figura del Síndic. M'he adonat que vagi on vagi la gent no sap què és el Síndic, què representar ni en què els pot arribar a ajudar. He de sortir al carrer i reunir-me amb col·lectius que em puguin necessitar, o apropar-me a institucions que creguin que es poden vulnerar drets humans. És a dir, sortir a carrer per sentir el que la gent diu.

Quin és el consell que li va donar el Ramon Palacio, el seu predecessor?
Que fos molt constant, que defensés allò que cregui i que no em deixés influir. Que la independència i ser objectiu és molt important.

Una de les crítiques que li van fer a ell és que algun cop s'havia extralimitat amb les seves funcions, en particular en les actuacions d'ofici. Perquè la gent ho sàpiga, què és una actuació d'ofici i perquè pot molestar?
Una actuació d'ofici és quan a la Sindicatura arriben diferents queixes d'un mateix tema que s'han tramitat particularment, i llavors el Síndic pot fer una proposta davant l'administració plantejant si es poden replantejar l'objecte de la queixa. Per exemple, n'hi ha hagut moltes de la ZBE. Aquesta queixa d'ofici moltes vegades pot ser malentesa, ja que el Síndic el que pretén és que no hi hagi moltes queixes a l'Ajuntament i el que fa és recollir la veu del poble, i fa una recomanació. Que aquesta recomanació es digui a terme seria fantàstic, però moltes vegades la resposta és que l'Ajuntament fa el que diu una instància superior o que s'han seguit correctament uns passos, i no fa res.

En una entrevista a 'elCugatenc' deia que s'havia de separar més la Sindicatura de l'Ajuntament. Com ho vol aconseguir això?
Jo entenc que l'Ajuntament té molt clar que l'Ajuntament i la Sindicatura no tenen res a veure. El que fem és fiscalitzar que l'administració s'ajusti a dret en les seves actuacions. Jo, en el poc temps que porto no he rebut cap pressió ni m'han dit que faci una cosa o una altra. En el fons, la Sindicatura no s'ha de prendre com allò que diu sempre com de malament estàs fent les coses. L'administració està per servir a les persones del municipi, i si rep moltes queixes és que hi ha un malestar, i des de la Sindicatura només canalitzem aquestes queixes.






Helena López

La Sindicatura no s'ha de prendre com allò que diu sempre com de malament estàs fent les coses. L'administració està per servir a les persones del municipi, i si rep moltes queixes és que hi ha un malestar

Helena López

Potenciar la figura del Sindic. M'he adonat que vagi on vagi la gent no sap què és el sindic, què representar ni en què els pot arribar a ajudar.

Helena López

Aquesta queixa d'ofici moltes vegades pot ser malentesa, ja que el Sindic el que pretén és que no hi hagi moltes queixes a l'ajuntament i el que fa és recollir la veu del poble, i fa una recomanació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.