Sergi Raventós: 'La Renda Bàsica Universal garanteix l'existència material de tothom'

Cugat Mèdia ha parlat amb el cap del Pla Pilot per una Renda Bàsica Universal


  • Comparteix:

Sergi Raventós, aquest dimarts a La Unió / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Sergi Raventós, aquest dimarts a La Unió / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

La Generalitat de Catalunya està treballant la implementació d'una prova pilot al país per una Renda Bàsica Universal (RBU). El cap de l'oficina encarregada d'aquesta tasca, Sergi Raventós, considera que aquesta iniciativa obriria possibilitats per a tota la població que la percebés: 'Garanteix l'existència material de tothom, pel fet de ser universal, incondicional i individual', ha argumentat en declaracions a Cugat Mèdia. Raventós considera que la posada en marxa de la RBU en una societat oferiria 'tranquil·litat, seguretat i perspectives de llibertat molt considerables'. De moment l'oficina del Pla Pilot està treballant un estudi, amb la intenció de posar en marxa el 2023 una prova pilot en 5.000 ciutadans, independentment de la seva situació, que percebran un ingrés mensual d'entre 700 i 800 euros.

Raventós ha explicat a Sant Cugat els detalls de l'oficina que lidera, en una xerrada aquest dimarts a La Unió que forma part del cicle 'Sant Cugat, ciutat de drets'. Dit d'una manera planera, la RBU no seria més que un repartiment de la riquesa que genera un país, per intentar distribuir-la de la manera "més justa i equitativa possible". En aquest sentit, Raventós ha recordat com la riquesa està cada cop més centralitzada en unes poques persones, cosa que "atempta contra la justícia distributiva i contra la llibertat".

Amb la hipotètica activació de la RBU a Catalunya, Raventós assegura, basant-se en els estudis d'economistes, que "la immensa població sortiria guanyant". On més es faria notar, però, la implementació d'aquest sistema de distribució de riquesa és en clau social. "Suposaria l'empoderament per a molts sectors, donaria més autonomia als treballadors a l'hora de negociar contractes", ha enumerat Raventós. I ha continuat: "En el cas de moltes dones, podrien replantejar-se relacions tòxiques o víctimes de violència; també se'n beneficiaria la gent en situació de pobresa, així com els joves, que podrien plantejar-se escenaris d'emancipació, o de formar-se més".

En tot cas, no hi ha cap estat sobirà on s'hagi donat una experiència amb una RBU. Ara bé, sí que hi ha casos més delimitats, com el cas d'Alaska, on la població rep els beneficis per l'explotació de petroli.


Sergi Raventós

És una proposta que, tal com està la nostra societat, amb inseguretat econòmica, incertesa laboral; ofereix tranquil·litat i perspectives de llibertat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.