Sant Cugat instal·la set sensors per mesurar la qualitat de l'aire

La iniciativa pretén mapejar la contaminació al municipi, avaluar-ne l'evolució i reforçar l'estratègia per millorar la pol·lució


  • Comparteix:

Un dels set sensors instal·lats a Sant Cugat / Foto: Cedida

Un dels set sensors instal·lats a Sant Cugat / Foto: Cedida

Set nous sensors instal·lats en diferents punts de Sant Cugat mesuraran la qualitat de l'aire amb l'objectiu d'avançar cap a una ciutat més saludable i fer front a l'emergència climàtica. La iniciativa pretén mapejar la contaminació al municipi, avaluar-ne l'evolució i reforçar amb dades objectives l'estratègia de l'Ajuntament per reduir la pol·lució. D'altra banda, la implementació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) comença a reflectir els primers resultats positius a Sant Cugat. Tot plegat ho ha anunciat l'Ajuntament aquest dimarts mitjançant una nota de premsa.

La nota informativa també avançava que els sensors instal·lats aquesta setmana analitzaran durant tot un any els contaminants CO, 03, NO, NO2, PM1, PM2'5 i PM10. Un dels set sensors s'instal·larà pròximament al parc de Sant Francesc, al costat de l'estació de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat amb l'objectiu d'obtenir més dades i comparar-les amb les d'aquesta estació.

Els altres sis sensors ja estan instal·lats en aquests punts:
  • Camí del Crist Treballador (accés a l'escola Avenç): permetrà avaluar les partícules de pols abans i després del nou paviment natural que es col·locarà a l'estiu.
  • Carrer de Dolors Bigas (accés a l'escola L'Olivera): permetrà mesurar la contaminació, ja que és un espai escolar proper a les autopistes C-16 i AP7/B30.
  • Rambla Ribatallada: carrer amb trànsit intens i molts arbres. Es farà la comparativa amb l'avinguda Rius i Taulet, amb un trànsit similar però sense arbrat.
  • Avinguda Rius i Taulet: carrer amb trànsit intens i pocs arbres. Es compararà amb la rambla Ribatallada.
  • Carrer Guadalajara: carrer amb trànsit molt intens, ja que és el punt urbà més proper a l'autopista AP7/B30.
  • Carrer Josep Vidal i Granés: carrer molt proper al Parc Central, amb trànsit molt baix. Servirà per mesurar i avaluar la importància de les infraestructures verdes.

  • Primers resultats de la ZBE

    La posada en marxa de la ZBE ha suposat una reducció global de les emissions contaminants (-17'22%) i el CO2 (-11'8%) que generen els vehicles. Segons indiquen les dades, la tendència a la baixa de la contaminació es va accentuar a partir del mes de novembre, quan es va iniciar el període sancionador de la ZBE. La nota també destaca que ha disminuït un 94% els vehicles "més contaminants" que circulen pel centre de la ciutat.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.