Llum Ortega: 'Encara que les treballadores de la llar tinguem contracte, a vegades aquest no arriba a les 40 hores setmanals'

Segons un informe d'Europa Sense Murs, Sant Cugat és el municipi amb més treballadores de la llar per habitant de Catalunya


  • Comparteix:

Sant Cugat és el municipi amb més treballadores de la llar per habitant de Catalunya. Aquesta dada només té en compte les treballadores assegurades al Sistema Especial de Treballadores de la Llar (SETL) de la Seguretat Social, segons un informe de l'entitat Europa Sense Murs. Aquesta ofereix un programa d'acompanyament a les treballadores de la llar que es diu Sorela, des d'on vetllen per la salut laboral de les dones que treballen en aquest sector, que malgrat estar regulat, encara genera molta economia submergida. Aquest dimecres, 30 de març, és el Dia Internacional de les Treballadores de la Llar i Cugat Mèdia ha parlat amb una d'elles.

La directora d'Europa Sense Murs, Gaby Poblet, ha destacat la importància que hi hagi sempre un contracte laboral: "Hem d'aclarir que el contracte s'ha de fer amb la primera hora treballada. Malgrat que una persona tingui una treballadora un cop a la setmana, una o dues hores, s'ha de fer un contracte i s'ha de pagar la Seguretat Social. L'economia submergida té un alt cost per a la treballadora a llarg termini".

Poblet apunta que els problemes els arriben, per exemple, a l'hora de jubilar-se. Una altra qüestió és que, encara que hi hagi contracte, a vegades aquest no arriba a les 40 hores setmanals. És el cas de Llum Ortega, treballadora d'una empresa de neteja. "Nosaltres tenim contractes que, encara que siguin legals, no són de totes les hores. I amb un contracte de menys hores setmanals, la meva nòmina és més baixa", explica Ortega. També denuncia que durant la pandèmia el col·lectiu s'ha sentit discriminat: "Ens hem de valorar, perquè tots tenim valor. Tots ens necessitem, per unes coses o per unes altres". D'aquesta manera, reclama més empatia per un sector que és essencial.






Gaby Poblet

Hem d'aclarir que el contracte s'ha de fer amb la primera hora treballada. Malgrat que una persona tingui una treballadora un cop a la setmana, una o dues hores, s'ha de fer un contracte i s'ha de pagar la seguretat social. L'economia submergida i el no pagament de la seguretat social té un alt cost per la treballadora a llarg termini.

Llum Ortega

Nosaltres tenim contractes que, encara que siguin legals, no són de totes les hores. Amb un contracte de menys hores setmanals, la meva nòmina és més baixa.

Llum Ortega

Ens hem de valorar, perquè tots tenim valor. Tots ens necessitem, per unes coses o per unes altres.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.