Ariadna Texeira és mossa de magatzem i té molt clar que ella és l'única que pot decidir quant pes pot aixecar. A més, tampoc té cap problema a buscar solucions als obstacles que pugui trobar-se. "Si els meus companys poden carregar dos sacs en un viatge i jo no, faig dos viatges i llestos. No hi veig el problema", comenta. Texeira agraeix l'oportunitat que li va brindar l'empresa on treballa de fer el curs d'operària de carretó, ja que ella no se'l podia permetre econòmicament. Aquesta especialització li ha suposat un augment de sou molt ben rebut, ja que, segons diu, "les feines que tradicionalment s'han considerat de dones estan molt més mal pagades".
Hanna Soderling és sueca i va créixer en un entorn molt natural. La seva fascinació per les plantes, la feina física i l'aire lliure la van conduir a estudiar jardineria, una professió molt habitual al seu país d'origen, per homes i dones. Quan va arribar aquí, però, es va adonar que l'ambient de treball era un altre i es va trobar amb una professió molt masculinitzada on no se sentia còmoda ni valorada. És per això que va decidir crear una cooperativa amb altres companyes jardineres, en la qual s'organitzen com elles volen, és a dir, d'una forma horitzontal i el focus en les cures. Ara, des de la cooperativa, també ofereixen formació a dones joves que es volen dedicar a la jardineria.
Mercè Martí és pilot d'avió i guanyadora d'alguns dels premis d'aviació més importants del món. Des de l'any 2000, està al capdavant d'InfinitAir, una companyia aeronàutica dedicada a treballs aeris de vigilància, observació i fotografia. A més, ha format el primer equip exclusivament de dones amb el qual ha participat recentment al Dakar 2022. Martí té molt clar que "per trencar barreres has de lluitar molt". En el seu cas particular, considera que ha fet el seu camí, s'ha format i ha tingut la sort d'envoltar-se de bona gent. "Quan una fa una cosa que l'apassiona, els inconvenients només són petites fites per poder-se superar", conclou.
Mònica González és enginyera mecànica i es dedica al món de l'automoció. Recorda que des de petita sentia molta curiositat sobre com funcionaven les coses, i això la va portar fins aquí. Actualment, fa bancs d'assaig per simular impactes, un sector totalment masculinitzat. No fa gaire va descobrir que els estudis sobre l'impacte de la fuetada cervical que es pateix en un accident de cotxe només es feien amb homes, cosa que, segons ella, s'explica per la poca presència de dones en l'elaboració d'aquest tipus d'estudis. En un futur li agradaria dedicar-se a la docència i fomentar que les joves s'animin a escollir aquestes professions que es continuen considerant masculines.
Mercè Martí
L'any passat vam fer un equip íntegrament femení per participar al Dakar 2022, i aquest ha estat un altre repte molt engrescador. No s'havia fet mai a la història del Dakar. Una experiència brutal.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.