Què pot fer la ciutadania per mostrar la solidaritat amb el poble ucraïnès?

Malgrat la recomanació de no fer crides per recollir material, moltes iniciatives privades estan tirant-ho endavant


  • Comparteix:

Una furgoneta davant de l'ajuntament recollint material per enviar a Ucraïna / Foto: Ajuntament (Lali Puig)

Una furgoneta davant de l'ajuntament recollint material per enviar a Ucraïna / Foto: Ajuntament (Lali Puig)

L'Ajuntament de Sant Cugat ha fet un recull de recomanacions perquè la ciutadania pugui mostrar la seva solidaritat amb el poble ucraïnès. Recomana fer aportacions econòmiques a través de les ONG que treballen sobre el terreny, però desaconsella fer crides de recollida de materials pels problemes de transport i logístics que poden repercutir negativament en el lloc on hi ha l'emergència. Aquestes recomanacions són les mateixes que fan organismes internacionals, ONGs, Generalitat, Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Federació d'ONG de Catalunya.

Es recomana

  • Participar en campanyes de recollida de fons, organitzant activitats que aportin informació sobre el què està passant i sensibilitzin la ciutadania: sopars solidaris, documentals, taules rodones...
  • Adherir-se a concentracions i manifestacions a favor de la Pau.
  • Fer aportacions econòmiques a les ONG que hi hagi sobre el terreny, ja que permeten adquirir materials necessaris i adequats a cada circumstància i, a més, s'adapten a les mancances ràpidament alhora que fomenten l'economia local.
  • Fons català de cooperacióDonatiu mitjançant: BBVA (codi IBAN: ES 91 0182 6035 4102 0160 8531) i Caixabank (codi IBAN: ES 79 2100 3200 9625 0002 9627)

    Metges sense fronteresDonatiu mitjançant el web: https://www.msf.es/colabora/dona/fondo_de_emergencias_

    Creu rojaDonatiu mitjançant el web: https://www2.cruzroja.es/-/ayuda-crisis-ucrania

    ACNURDonatiu mitjançant el web: https://eacnur.org

    Es desaconsella

  • Fer crides de recollida de material. L'arribada massiva de material suposa una despesa de diners en el transport i la logística, i una problemàtica per al seu emmagatzament. Un cost i esforç que podria repercutir directament al lloc on hi ha l'emergència. En el cas de medicaments, a més, cal complir els estàndards de l'Agència Europea de Medicaments i les agències nacionals de cadascun dels països on passi el transport.
  • Promoure l'allotjament en famílies, ja que es tracta d'un procés a llarg termini que requereix, per la situació en què aquestes persones arribaran a Catalunya, un seguit de recursos i dispositius d'acompanyament específics i professionals que no es poden garantir en una casa particular. Al contrari, sí que pot ser d'ajuda oferir habitatges buits (no habitacions) per destinar-los a l'allotjament de persones refugiades. Aquest oferiment s'ha de fer a través de la Generalitat (l'Ajuntament, com a ciutat refugi, ofereix fer de mitjancer entre els propietaris d'habitatges buits i la Generalitat).


  • Què ha fet l'Ajuntament de Sant Cugat?

  • Fer una aportació de 10.000€ per assistència en rutes de fugida i desplegar assistència humanitària als països fronterers mitjançant el Fons Català. El Fons té interlocutors al terreny perquè ja hi està present arran de la crisi de refugiats sirians.
  • Estar en contacte amb la comunitat ucraïnesa de la ciutat per oferir, en cas de necessitat, una sessió per donar informació jurídica amb la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat.
  • Posar a disposició serveis i espais municipals per atendre peticions puntuals de persones i/o entitats.
  • Vehicular els oferiments d'habitatges buits (no habitacions) cap a la Generalitat, que és qui ho gestionarà.
  • Suport en l'organització d'actes solidaris.
  • Recursos pedagògics en el marc del Pla de dinamització educativa.


  • Iniciatives privades

    Malgrat les indicacions de les autoritats i ONG, han sorgit algunes iniciatives privades amb què s'està recollint i enviant material allà on es necessita. També n'hi ha que recapten fons amb altres propostes. Cugat Mèdia les recull aquí:

  • L'institut escola Catalunya organitza una acció solidària el divendres 18 de març a les 16.15 h. La cadena humana al voltant del centre servirà després per aprofitar vendre crispetes, entrepans, fruita, samarretes i bosses per recaptar fons per ajudar a Ucraïna a través de les ONGs Save the Children i ACNUR.
  • Recollida de material en col·laboració amb l'associació ucraïnesa Djerelo. Es pot lliurar al Casal Torreblanca fins aquest divendres. Demanen medicaments, material d'higiene, bolquers, roba d'abric per a infants i menjar en llauna i en pols. També es poden fer aportacions econòmiques a través de Bizum, al telèfon 678 650 841.
  • L'escola Ciutat d'Alba també col·labora amb les persones refugiades durant tota aquesta setmana, recollint materials de primers auxilis com guants de làtex, tissores mèdiques, mantes tèrmiques, pegats anticremades i embenatges (però no medicaments). També recullen productes d'higiene com bolquers, tovalloletes humides, pasta de dents i raspalls i productes d'higiene femenina, així com sacs de dormir, estores, llanternes i tendes de campanya. També menjar enllaunat, llet en pols i llegums. Cal portar l'aportació en caixes de cartró i deixar-les a la porta de l'escola. A més, els infants també poden fer dibuixos, que es faran arribar allà on són els refugiats.
  • El Gargen Masó-Navarro també recull productes per fer-los arribar als refugiats. Es poden lliurar cada dia de 10 h a 20 h i diumenge fins a les 14 h.
  • L'AFI de l'escola Gerbert d'Orlhac també ha engegat una recollida de materials per a les persones afectades pel conflicte bèl·lic. La recollida és a través de l'Associació Ucraïnesa de Barcelona, que també ho lliurarà al consultar. L'entitat demana, sobre tot, aliments de primera necessitats envasats en llaunes, brisc i caixes (en cap cas en recipients de vicdre), també mantes i roba d'abric, bolquers, apòsits, venes i tiretes. L'entrega es pot efectuar fins aquest dijous al número 2-4 del carrer de Víctor Català (planta baixa, 2), de Sant Cugat.
  • Les entitats de les Planes han engegat una campanya de recollida de productes per al poble d'Ucraïna. Els productes que es recolliran són: material d'higiene i sanitat bàsic, roba i mantes i aliments no peribles. La intenció és anar fent entregues al Consolat d'Ucraïna a Barcelona, segons el volum de productes recollits. Els punts de recollida de productes són el Centre Cívic de les Planes, l'AVV Mas Guimbau - Can Castellví (tardes i cap de setmana), la Cooperativa Santa Rosalia, Hexagonal BCN (carretera de Vallvidrera a Sant Cugat, 311-315; de 9 a 13:30 h).
  • La Farga organitza la 'Solidarity Week', un conjunt d'accions per ajudar els refugiats. Una és l'Spring Market, estants d'iniciativa professional que fomenten el networking entre famílies. S'instal·larà el 17 i 18 de març de 15.30 h a 17.15 h i el 19 de març d'11 h a 13.30 h. Divendres 18 a la tarda i dissabte 19 al matí hi haurà una xocolatada solidària. I el 19 de març d'11 h a 13 h tindrà lloc l'International Day, amb tallers liderats per les famílies per sonar a conèixer la seva cultura d'origen.







    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.