El Parc Natural de Collserola participa en el projecte LIFE CLIMARK

El programa promou l’entrada dels projectes de gestió forestal en els circuits del finançament ambiental mitjançant crèdits climàtics


  • Comparteix:

Can Montmany és una de les finques del Parc en què es portaran a terme les intervencions forestals / Foto: Ajuntament

Can Montmany és una de les finques del Parc en què es portaran a terme les intervencions forestals / Foto: Ajuntament

El Parc Natural de Collserola participa en el projecte LIFE CLIMARK, que promou una gestió forestal específica per mitigar el canvi climàtic i els seus efectes. Un dels objectius és la millora dels balanços de carboni, incloent-hi la prevenció d’incendis, i la conservació de la biodiversitat i els recursos hídrics. Les intervencions forestals es portaran a terme a cinc finques del Parc, dues de titularitat pública i tres de privada. El Parc Natural de Collserola és un dels cinc escenaris escollits de Catalunya per dur a terme aquesta prova pilot. La Cooperativa Forest4 i l’empresa Boscat-Fusta, de la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals executaran aquestes intervencions forestals a partir d'aquest mes de febrer, i aniran acompanyades d’accions de sensibilització. L’Ajuntament de Sant Cugat, el de Sant Feliu de Llobregat, l’EMD de Valldoreix, l’associació La Rural de Collserola, les empreses executores, el Consorci del Parc Natural de Collserola i diverses entitats i empreses finançadores han fet possible el desenvolupament de les intervencions.

Les intervencions forestals es faran a cinc finques del Parc. Les de titularitat pública són Can Montmany (EMD Valldoreix i Ajuntament de Sant Cugat) i Can Ferriol (Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat) amb gestió del bosc adscrita al Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. En el cas de Can Ferriol, la gestió està cedida a la cooperativa La Rural de Collserola. D'altra banda, tres finques són de titularitat privada i estan situades entre Sant Cugat i Cerdanyola del Vallès. En aquest cas són Can Cussó, Can Ferrer i Bosc Gran de Can Major, les tres amb Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal vigent.

Les primeres actuacions s'aplicaran a 14 hectàrees de les finques de Can Montmany (10,2 ha) i Can Ferrer (3,8 ha) i consisteixen en les següents tasques específiques:

  • Retirada parcial i selectiva d’arbres i sotabosc per disminuir la biomassa, especialment aquella fàcilment inflamable.
  • Eliminació de competència als arbres més vitals per tal d’accelerar l’adaptació del bosc a condicions de sequera recurrent i millorar-ne la resistència i capacitat de resposta en cas d’incendi.
  • Conservació dels elements clau per a la biodiversitat (arbres grans i amb microhàbitats, fusta morta de grans dimensions, claps de matollar ...) i generació de nous elements (soques altes, petites obertures per a l’entrada d’espècies florícoles.


  • L'any 2017 s’inicia el projecte LIFE CLIMARK, coordinat pel Centre de la Propietat Forestal (CPF) i amb participació de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) i tres centres de recerca forestal: el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya CTFC, la Universitat de Lleida i l’italià CNR-ISAFOM.

    La primera fase del projecte ha servit per definir els Projectes forestals per a la mitigació i adaptació al canvi climàtic (PROMACC), projectes operatius promoguts des del territori, on s’identifiquen actuacions forestals que aporten beneficis amb relació a la mitigació o adaptació al canvi climàtic, per a un paisatge concret.

    La segona fase consisteix en la posada en marxa de cinc proves pilot que serviran per avaluar cadascuna de les fases d’implantació del futur mercat de crèdits climàtics, de cara a la seva eventual posada en marxa a finals del 2022.

    Les intervencions a Collserola i a quatre indrets més, Les Arenes (Vallès Occidental), Conca Segre-Rialb (la Noguera i l’Alt Urgell), Serra de Miralles-Orpinell (l’Anoia) i Vall de Lord (Solsonès) serviran per avaluar cadascuna de les fases d’implantació del mercat de crèdits climàtics i, així, fer possible la seva eventual posada en marxa a finals d’enguany.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.