La Unipau recorda a la metgessa i escriptora feminista Nawal El Saadawi en la Diada per la No-violència

L'economista santcugatenc i membre d'Unipau Arcadi Oliveres és recordat mitjançant un minut de silenci


  • Comparteix:

Celebració de la Diada per la No-violència al Celler Modernista / Foto: Lali Puig

Celebració de la Diada per la No-violència al Celler Modernista / Foto: Lali Puig

La Universitat Internacional de la Pau ha celebrat aquest diumenge al Celler Modernista la Diada per la No-violència que, enguany, s'ha volgut dedicar al continent africà a través de la metgessa, escriptora feminista i activista política egípcia, Nawal El Saadawi. També, s'ha dut a terme un minut de silenci per l'economista santcugatenc i membre d'Unipau, Arcadi Oliveres i s'ha llegit un monòleg de recopilacions de textos d'El Saadawi. L'acte ha comptat amb la presència de la tinenta d'alcaldia de Ciutadania, Gemma Aristoy, i l'alcaldessa, Mireia Ingla.

A l'acte, s'ha recordat la importància del paper d'Oliveres a l'Unipau i s'ha remarcat la necessitat de tenir veus que lluitin pels drets humans. Posteriorment, s'ha dut a terme la lectura del monòleg que ha fet el professor de la UAB i membre d'Unipau, José María Perceval, i ha llegit Anna Cristina Aguilera. En els textos, s'ha destacat com l'escriptora va poder conèixer la situació d'Egipte a partir dels seus pacients, va denunciar l'ablació com a pràctica que talla el plaer femení i com ella creia que "no hi ha alliberament de la dona sense alliberament de la injustícia". A més, s'ha compaginat la lectura amb una intervenció musical a càrrec de Carles Servent de l'Escola Fusió, qui ha interpretat la Sarabande, la Segona Suite de Bach per Violoncel.

L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha destacat la importància de la Diada per Sant Cugat i ha remarcat la labor de la feminista, El Saadawi que, a la vegada, també és una feina en la que s'ha compromès l'Ajuntament. "El fet d'haver escollit una activista feminista que explica en primera persona el que suposa l'heteropatriarcat i les violències estructurals, ja que malauradament les violències masclistes són estructurals, crec que també ens situa molt bé en allò que com Ajuntament estem compromesos a fer", ha explicat l'alcaldessa. De la mateixa manera, la regidora de Ciutadania, Gemma Aristoy, ha posat èmfasi en el compromís de cara a la ciutadania a l'hora de defensar els drets i les llibertats i ha recalcat que "un dels compromisos és visualitzar i parlar dels drets i les necessitats que tenim com a ciutadania i aquesta defensa de drets humans, també els drets a les dones que és una de les qüestions que ens han expressat més intensament d'aquesta defensora de drets".

Nawal El Saadawi va néixer a Egipte l'any 1931 i va ser una de les primeres dones a defensar el seu dret al país. El seu activisme va produir reaccions contràries que la van portar a ser empresonada el 1981. El 1991 va haver d'exiliar-se per culpa de les amenaces de grups islamistes. Tot i això, va ser reconeguda en l'àmbit internacional i va rebre reconeixements com el premi Dona de l'Any del Regne Unit el 2011, l'Ordre Nacional del Mèrit de França el 2013 o el premi Internacional Catalunya el 2003. El Saadawi va morir amb 89 anys el 21 de març de 2021 a El Caire.











Mireia Ingla

El fet d'haver escollit una activista feminista que explica en primera persona el que suposa l'heteropatriarcat i les violències estructurals, ja que malauradament les violències masclistes són estructurals, crec que també ens situa molt bé en allò que com Ajuntament estem compromesos a fer.

Gemma Aristoy

Un dels compromisos és visualitzar i parlar dels drets i les necessitats que tenim com a ciutadania i aquesta defensa de drets humans, també els drets a les dones que és una de les qüestions que ens han expressat més intensament d'aquesta defensora de drets.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.