Catalunya i Collserola es preparen contra els incendis de sisena generació

El nou Pla de Prevenció d'Incendis Forestals 2022-2025 es dota d'un pressupost històric de 72 milions d'euros


  • Comparteix:

Imatge de la presentació / Foto: Cugat Mèdia

Imatge de la presentació / Foto: Cugat Mèdia

Catalunya es posa al dia en la prevenció contra els incendis forestals. El Govern català es dota d'un nou Pla de Prevenció d'Incendis 2022-2025, amb la mirada posada en fer front a l'emergència climàtica i els focs de sisena generació, de ràpida propagació i poc previsibles. El nou pla, que s'ha presentat aquest dijous a la masia de Torre Negra de Sant Cugat, compta amb una inversió total de 72 milions d'euros, una xifra històrica. Només aquest any, la Generalitat hi destinarà un pressupost de 18 milions d'euros, dels quals 6,8 són per a infraestructures de prevenció d'incendis als Perímetres de Protecció Prioritària, és a dir, zones d'alt risc com Collserola.

Aquest pressupost suposa multiplicar l'anterior per sis, passant dels 3 als 18 milions d'euros. La intenció, com ha explicat la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, és preparar el país i els boscos per "fer front a l'emergència climàtica i els incendis de sisena generació". Un risc real que avalen les dades també per a la serra de Collserola, un dels 34 espais de Catalunya identificats com a perímetre de protecció prioritària pel gran risc d'incendi i amb continuïtat de massa forestal.

Mapa prioritat d'intervenció / Foto: Generalitat
Mapa prioritat intervenció / Foto: Generalitat


I és que la zona mediterrània i els seus boscos són dels que més estan patint les conseqüències del canvi climàtic. Està previst que en els propers anys es produeixin un 50% més de grans incendis forestals, ha concretat Jordà.

És per això que el nou pla posa especial atenció en les zones de risc per dotar-les de les infraestructures necessàries de prevenció, destina 5 milions d'euros a ajuts per a actuacions en finques privades -el 75% de la superfície forestal de Catalunya-, reforça els Grups Especials de Prevenció d'Incendis Forestals, incideix en les franges de protecció als nuclis de població i posa el dia el programari. Als 72 milions d'euros previstos, se n'hi afegiran set més procedents dels fons Next Generation que es destinaran a infraestructures de prevenció d'incendis.

En el cas de Collserola, s'està acabant de redactar el Pla de Prevenció d'Incendis Forestals específic, que ha de permetre precisament desplegar les línies previstes i actuacions com la instal·lació i ampliació dels punts d'aigua, la preparació de la xarxa viària i la implantació d'infraestructures de baixa càrrega.

En aquest sentit, l'alcaldessa, Mireia Ingla, s'ha posat al costat del Govern per mantenir aquests espais forestals, que són una part important del municipi i que configuren la ciutat. Ingla ha estat acompanyada pels tinents d'alcaldia Pere Soler i Francesc Duch, i la regidora Alba Gordó.

Foto de família / Foto: Cugat Mèdia
Foto de la presentació / Foto: Cugat Mèdia








Teresa Jordà

Per preparar els boscos per fer front a l'emergència climàtica i els incendis de sisena generació.

Mireia Ingla

Per part de Sant Cugat i l'Ajuntament, que compti per mantenir aquests espais tant importants per al país i que també reivindico per a la meva ciutat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.