10 anys del tancament de la planta santcugatenca de Sharp

Cugat Mèdia fa balanç de les dures negociacions que es van dur a terme amb quatre veus implicades


  • Comparteix:

El setembre de 2011 es feia efectiu el tancament de la planta de Sharp ubicada a Sant Cugat, on estava establerta des de 1986. Després de mesos de negociació, es feia efectiu el traspàs de les instal·lacions de la multinacional electrònica a l'egarenca Cirsa. Així, es posava el punt final a un procés d'Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO), que s'havia allargat durant més de 3 anys. 10 anys després, Cugat Mèdia repassa en aquest reportatge com es van viure les negociacions, com va afectar al Sant Cugat industrial i quin balanç es fa ara amb algunes de les veus implicades.

Les negociacions entre el comitè d'empresa i la direcció de Sharp van acabar amb l'acord que, amb la venda de la planta de Sant Cugat, es traspassarien els actius industrials i un centenar de treballadors de la multinacional de fabricació de televisors al negoci de màquines recreatives. A més, d'una plantilla de gairebé 300 treballadors, 100 més seguirien treballant a Sharp i 87 es van veure afectats per l'ERO.

El comitè d'empresa va treballar durant molts mesos per aconseguir unes bones condicions per als treballadors. El que era el president del comitè en aquell moment, Eduard Pomar, remarca que, 10 anys després, encara "no tenen el document" de l'acord final. Pomar rememora que la marxa de Sharp va ser perquè l'empresa havia iniciat un procés de deslocalització de la producció de la fàbrica de televisors a Polònia. .

Óscar Rodríguez també va formar part de comitè d'empresa i recorda que, personalment, ho va passar "malament" perquè veia com els treballadors patien. Molts d'ells duien anys treballant a Sharp. "Hi ha gent que va marxar amb uns diners, però també hi ha gent que els van prejubilar i no volien retirar-se", explica, però considera que "una cosa va acabar compensant l'altra". "Va ser una bona feina", assegura.

L'Ajuntament de Sant Cugat va entrar a la taula de negociacions. El tinent d'alcalde d'Economia entre 2011 i 2016, Carles Brugarolas, detalla que al consistori es va viure amb "molta preocupació". No només pel que aportava una empresa com aquesta a la ciutat, sinó també "pels llocs de treball" que es van veure afectats. La marxa d'una empresa amb un "volum de facturació, de compra i despesa alt" també "afecta severament a moltes famílies i petits negocis de l'entorn". 10 anys després, "Sant Cugat continua tenint un pes industrial important", recalca. Amb perspectiva, Brugarolas es mostra satisfet perquè creu que es va poder arribar a un bon acord.

La multinacional japonesa no va formar mai part de Sant Cugat Empresarial (SCE), així i tot, l'expresident de l'associació, Frederic Boix, va seguir de prop el cas. Boix remarca que la marxa d'una multinacional com aquesta "sempre afecta" a la ciutat", però l'expresident de SCE creu que Sant Cugat va ser "la ciutat de Catalunya amb més impuls i creixement empresarial a partir dels anys 2000". Boix afegeix que va ser un municipi "capdavanter, i encara ho és".

Sharp continua en funcionament a la planta de Cornellà. Així i tot, Pomar assegura que, dels 100 treballadors que van marxar allà, en queden "poc més de 20". "Van patir una retallada important de treballadors", conclou. Els treballadors que van ser traspassats a Cirsa, com Pomar i Rodríguez, continuen treballant amb l'empresa de Terrassa.





Eduard Pomar

L'acord final entre l'empresa Sharp i Cirsa, tot i que es va demanar moltes vegades, no es va arribar a conèixer. A hores d'ara, encara no tenim el document. Entenem que hi ha part de la informació que no es pot facilitar, però en una negociació hi ha d'haver bona voluntat entre les dues parts.

Carles Brugarolas

Quan una iniciativa així amb un volum de facturació i un volum agregat de compra i despesa important, cessa l'activitat. L'afectació no és només per la planta, sinó que afecta severament persones, famílies i petits negocis que hi ha a l'entorn.

Frederic Boix

Sant Cugat crec que és la ciutat de Catalunya que ha tingut més impuls i creixement empresarial a partir del 2000. Va ser una ciutat capdavantera i encara ho és.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.