L'escriptor santcugatenc Daniel Romaní rep el premi Bonaplata pel llibre 'Catalunya industrial'

El llibre descobreix mig centenar de fàbriques repartides pel territori català


  • Comparteix:

Foto d'arxiu de l'escriptor santcugatenc Daniel Romaní / Foto: Cugat Mèdia

Foto d'arxiu de l'escriptor santcugatenc Daniel Romaní / Foto: Cugat Mèdia

El periodista i escriptor santcugatenc Daniel Romaní ha estat guardonat amb un dels Premis Bonaplata 2021 pel seu llibre 'Catalunya industrial' (Viena edicions, 2019), en la categoria 'Patrimoni per la promoció del turisme industrial'. L'objectiu d'aquest certamen, que enguany ha arribat a la 29a edició, és recuperar el patrimoni industrial del país i sensibilitzar l'opinió pública sobre la seva importància. El volum és un recull dels reportatges publicats al diari 'Ara' que descobreixen les interioritats de mig centenar de fàbriques repartides pel territori, com ara la Fàbrica Damm de Barcelona, el Museu del Ferrocarril de Móra la Nova i el Molí Paperer de Capellades. Segons Romaní aquest llibre 'posa en valor' els edificis, la maquinària i fins i tot les vivències personals dels extreballadors. 'El patrimoni industrial és el que tenim més proper perquè molts familiars nostres van treballar a les fàbriques', ha explicat l'escriptor a Cugat Mèdia.

Romaní reconeix que per fer aquest llibre va poder parlar amb fonts molt properes, com ara familiars, antics directius i, fins i tot, algun extreballador, que es va quedar a la fàbrica per defensar la maquinària abans que fos desballestada.

El premi, organitzat per l'Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya, es va lliurar la setmana passada en un acte organitzat al Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya.

Recentment, Romaní ha publicat 'Cases amb història', una obra que parla sobre les llars on van néixer, viure i treballar catalans cèlebres de diferents àmbits i èpoques, especialment dels segles XIX i XX. Aquest darrer volum és el cinquè i forma part de la sèrie de llibres que es publica anualment amb l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural sobre el patrimoni català. El recull està format per: 'Castells de Catalunya', 'Catalunya industrial', 'Tresors de Catalunya' i 'Monuments de Catalunya'


Daniel Romaní

En aquest libre poso en valor el patrimoni industrial que hi ha a Catalunya. És molt divers, hi ha bóbiles, tèxtil, farineres...



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.