Menors no acompanyats: què passa quan fan 18 anys?

L'última sessió de les Jornades del Síndic ha reflexionat sobre l'acollida de joves migrants a Catalunya


  • Comparteix:

Un moment de la ponència, a La Unió Santcugatenca / Foto: Cugat Mèdia

Un moment de la ponència, a La Unió Santcugatenca / Foto: Cugat Mèdia

Més de 900 menors d'edat procedents de l'estranger han arribat a Catalunya aquest 2021. L'administració els acull i els acompanya, però quan fan la majoria d'edat, sovint es troben desemparats. Aquest és el sentit de ser de Punt de Referència, que els ofereix acompanyament a través de diferents programes a partir dels 18 anys. Ho ha posat sobre la taula aquest dimecres la directora de l'entitat, Rita Grané, a l'última edició de les Jornades del Síndic, que s'ha celebrat a La Unió Santcugatenca.

Grané ha posat de manifest que l'objectiu de Punt de Referència és que "s'assoleixin relacions entre iguals, perquè així [els joves] se sentiran ciutadans i membres de la societat", alhora que els dona l'oportunitat de teixir noves xarxes. L'activista reconeix que fer un acompanyament a joves en aquesta circumstància "és dur", però "també ho és adaptar-se a una realitat nova sense persones adultes al costat".

A la ponència també ha participat el cap de Missió d'Open Arms, Albert Mayordomo, que ha fet una repassada de les accions que duu a terme la seva entitat. La xerrada estava centrada en els drets dels infants i, en aquest sentit, l'activista ha posat sobre la taula que, des del 2016, Open Arms ha rescatat 2.536 menors a la Mediterrània. D'aquests gairebé la meitat viatjaven no acompanyats.

El Síndic de Greuges de Sant Cugat, Ramon Palacio, ha refermat la importància de conèixer les històries de les persones que "es juguen la vida" per fugir dels seus països d'origen i d'oferir "una visió de continuïtat".

Ha obert l'acte la tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, que ha expressat la necessitat de fer "un esforç extra" per garantir els drets dels infants, que quan es veuen obligats a emigrar ho fan en situació de vulnerabilitat. La regidora veu Occident corresponsable d'aquestes situacions dramàtiques, arran de les polítiques econòmiques i migratòries, les quals ha qualificat de "racistes, classistes i que deixen a l'estadada molta gent, contravenint el dret internacional".


Rita Grané

És molt difícil, el camí de la migració, però també ho és integrar-se en una societat diferent de la teva d'origen sense persones adultes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.