Assemblea pel Clima de Sant Cugat: 'La COP26 ha sigut un nou fracàs'

La Cimera de Glasgow va acabar amb un acord que preveu la reducció progressiva de l'ús del carbó, però "res concret i real"


  • Comparteix:

Milers de persones en una manifestació a Glasgow per exigir

Milers de persones en una manifestació a Glasgow per exigir "justícia climàtica" el 6 de novembre passat / Foto: ACN

La Cimera pel Clima (COP26) a Glasgow s'ha acabat fa unes setmanes amb un acord que no ha deixat content a tothom. Isidre Castañé, membre de l'Assemblea pel Clima de Sant Cugat, ha valorat a Cugat Mèdia la cimera, que ha qualificat d''un nou fracàs'. Tot i ser el primer acord que preveu explícitament la reducció progressiva de l'ús del carbó, que és el responsable de prop del 40% de les emissions de CO2 cada any, per Castañé no hi ha res 'ni prou concret ni prou real' per solucionar els problemes climàtics.

Els països han acordat reunir-se l'any vinent a Egipte per informar dels avenços cap a una major ambició climàtica. L'objectiu principal és mantenir l'escalfament global per sota dels 1,5 graus, i per això tots els països han de reduir les seves emissions de diòxid de carboni gairebé a la meitat en aquesta dècada per posar fi al carbó l'any 2050 i eliminar les subvencions als combustibles fòssils.

Un aspecte que ha destacat Castañé és que durant la COP26 s'ha parlat de mantenir l'acord de no superar els 1,5 graus, però que, simultàniament, els científics han afirmat que amb les accions acordades se sobrepassa de molt l'1,5. El membre de l'Assemblea pel Clima ha destacat que "fa una mica de riure escoltar els polítics dient que s'implicaran a no sobrepassar-los" quan els acords no són prou restrictius. La conseqüència més immediata, si la temperatura supera l'1,5, és l'exposició de milions de persones a la calor extrema.

Els líders de més de 120 països, que representen al voltant del 90% dels boscos del món, també s'han compromès a frenar i invertir la desforestació pel 2030. I, liderat pels Estats Units i la Unió Europea, també hi ha hagut un compromís sobre el metà, en el que més de cent països han acordat reduir les emissions d'aquest gas hivernacle per al 2030. El balanç global que fa l'Assemblea pel Clima de Sant Cugat és que tot i que hi ha hagut algun avenç, ja que és la primera vegada que s'han posat sobre el paper paraules i expressions que no s'havien posat abans, "seguim estant monstruosament lluny del que fa falta".


Isidre Castañé

S'ha parlat de reducció de les emissions, de reducció de les subvencions als combustibles fóssils i de reducció de l'ús del carbó. Però bé, això ni és prou concret ni és prou real com per solucionar el problema que tenim. Pel que podem categoritzar a la COP26 com un nou fracàs.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.