Una col·laboració necessària, com ha destacat el conseller, per "eliminar aquesta xacra", que requereix de l'implicació de tothom, també de la "sensibilitat de la proximitat". De la mateixa manera que en la lluita contra les violències masclistes, la proximitat també és cabdal, ha dit el conseller Elena, en la reducció dels fets delictius i ha agraït la col·laboració entre cossos i l'esforç per incrementar les plantilles.
A Sant Cugat, l'últim any l'activitat delictiva s'ha reduït un 0,3%, una dada significativa, ja que el 2020 va estar marcat per la pandèmia, i s'han augmentat un 7% les detencions. Només en robatoris amb força a domicilis, segons dades dels Mossos d'Esquadra, la reducció és del 9,7%, amb 193 fets a la ciutat fins al 25 d'octubre. En el mateix període de l'any anterior, s'acumulaven fins a 285 robatoris amb força a domicilis. La reducció és encara més significativa respecte al 2019, amb un descens d'aquests fets delictius del 41%. Així, la ciutat encadena quatre anys de descens consecutius, alhora que s'incrementen les detencions. Des del 2018, els Mossos d'Esquadra, en col·laboració amb la Policia Local, han realitzat 158 detencions vinculades a robatoris a domicilis. I la previsió que es fa des de la comissaria de Sant Cugat és tancar l'any consolidant aquesta tendència.
Davant aquestes dades, el conseller ha afirmat que "Sant Cugat és una ciutat segura", tot i que hi hagi una sola víctima "preocupa i ocupa". Una visió compartida per l'alcaldessa, Mireia Ingla, que també ha subratllat la importància de la col·laboració entre cossos de seguretat.
Altres problemàtiques
L'àmbit de l'oci és, precisament, una de les qüestions en matèria de seguretat que s'ha tractat durant la junta. Els botellots s'han incrementat arreu a conseqüència de l'aixecament de les restriccions per la pandèmia i Sant Cugat no és una excepció.
En aquest sentit, el conseller ha concretat que cal abordar-ho des de l'actuació policial, però també des de la gestió local de l'activitat a l'espai públic. L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha descartat fer una ordenança específica per evitar els botellots, a banda dels dispositius especials ja activats, i ha recordat que Sant Cugat aposta per oferir un oci alternatiu. Un aspecte que s'està treballant i que recentment ha portat a celebrar el primer Fòrum Jove.
A més, el regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, ha concretat que els agents de la Policia Local participaran a una formació sobre mediació.
La sessió ha aplegat membres de l'Ajuntament, encapçalat per l'alcaldessa Mireia Ingla, i dels cossos de seguretat i emergències com Policia Local, Mossos d'Esquadra, Policia Nacional, Guàrdia Civil, Protecció Civil, Bombers i Agents Rurals, entre d'altres.
Núria Gibert
El conveni aborda qüestions com la col·laboració, tenir protocols similars, formació... És una eina molt necessària de treball conjunt amb els Mossos d'Esquadra, que són un actor principal.
Joan Ignasi Elena
Sant Cugat és una ciutat segura. És evident que aquells que tenim responsabilitat, només que hi hagi una víctima, ens hem d'ocupar i preocupar.
Mireia Ingla
Posar en valor la col·laboració amb els Mossos d'Esquadra que és el que ha fet que tinguem aquestes dades, malgrat estar sempre alerta.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.