Nou famílies de l'avinguda Ragull fa un any que viuen sense electricitat pròpia en un edifici de nova construcció

La fallida de la constructora va passar la propietat a un fons d'inversió que se'n va desentendre i els veïns han acabat demanant llum a un veí


  • Comparteix:

L'edifici de l'esquerra és el que no té electricitat i a través del cable verd es connecta a un veí de l'altra banda del carrer / Font: Cugat Media

L'edifici de l'esquerra és el que no té electricitat i a través del cable verd es connecta a un veí de l'altra banda del carrer / Font: Cugat Media

Nou famílies de l'avinguda Ragull número 7 fa quasi un any que viuen sense electricitat al seu edifici. Un veí de l'altra banda del carrer, com a solució temporal, els va deixar-se connectar al seu subministrament elèctric perquè poguessin fer la mudança, però aquesta situació provisional s'ha allargat molts mesos. La fallida del constructor de l'edifici l'agost de 2020 va fer que la propietat passés a un fons d'inversió. El desacord entre el fons, Endesa i l'Ajuntament ha desembocat la situació actual, segons han explicat els veïns a Cugat Mèdia. L'electricitat que els hi arriba del veí és tan dèbil que l'ascensor no funciona i han de fer torns per posar la rentadora.

'Som-hi Construccions' va ser l'encarregada de construir els habitatges, però a l'estiu del 2020 va fer fallida i va haver de recórrer a Ben Oldman, un fons d'inversió. Aquest fons va estar un parell de mesos sense emetre cap notificació fins que, a finals de novembre, 'Som-hi Construccions', Ben Oldman i els veïns es van reunir i van arribar a un acord per desencallar la compra i, per tant permetre redactar l'escriptura dels habitatges. Els veïns van poder entrar als seus nou pisos a finals de 2020, tot i que encara no tenien ni el subministrament elèctric ni la finalització d'obra.

Per poder fer la mudança, el taller mecànic situat als baixos del bloc de pisos de l'altra banda de l'avinguda els va deixar connectar a la seva presa de llum perquè s'hi poguessin instal·lar còmodament, tal com ha explicat el mateix propietari a aquest mitjà. Deu mesos després, aquesta segueix sent l'única font de subministrament a la qual estan connectades les nou famílies de l'avinguda Ragull número 7.

Segons ha explicat a Cugat Mèdia el president del bloc de pisos, Juan Carlos Arriaga, Endesa va reclamar que, per poder instal·lar el subministrament provisional, el fons d'inversió hauria de fer una reforma del sistema de canalització i urbanització del cablejat que passa per tota l'avinguda Ragull que costaria 70.000 euros. Arriaga relata que Ben Oldman "va passar" completament d'aquesta reforma, que llavors va quedar en mans dels veïns. Els propietaris dels habitatges van rebutjar la proposta inicial, però van acceptar pagar només la reforma del tram de carrer que els pertocava, que ascendia a 48.000 euros.

Juan Carlos Arriaga assegura que aquest projecte de reforma està aprovat i presentat a Endesa, que ja han pagat els 48.000 euros, però que encara no s'ha acabat. Explica que la normativa interna de l'empresa elèctrica no permet donar informació als propietaris perquè ho ha de fer a l'empresa responsable, en aquest cas el fons d'inversió Ben Oldman, que de moment segueix "absent".

Cugat Mèdia s'ha posat en contacte amb Endesa, que ha donat la seva versió del cas. L'empresa explica que en totes les obres, el constructor és qui es fa càrrec de tota la instal·lació elèctrica seguint la normativa municipal, i ha de deixar-ho tot llest per a connectar-se a la xarxa elèctrica. És en aquest moment que el constructor, expliquen, ha de posar-se en contacte amb la companyia elèctrica, entregar tota la documentació, i comprovar que tot és correcte. En el cas de l'edifici de l'avinguda Ragull 7, Endesa diu que la propietat ja ha acabat la seva part i només els falta rebre tota la informació, però que l'Ajuntament de Sant Cugat ha de fer encara la variant de l'escomesa elèctrica. Des d'Endesa expliquen que casos com aquest es van produir molt sovint quan va esclatar la bombolla immobiliària i va començar la crisi, però que ara no passa tant. L'elèctrica també diu que "no és normal" permetre que entrin veïns en un habitatge sense la instal·lació elèctrica acabada.

El president del bloc afectat, Juan Carlos Arriaga, afegeix que l'Ajuntament està fent "molt poc" per ajudar, ja que quan intenta trucar, quasi mai rep resposta, i quan la rep "no és gaire útil". Arriaga afirma que el procés és força ràpid i no s'hauria d'allargar tant. Si Endesa indica els números de CUPS (Codi Universal de Punts de Subministrament) i l'Ajuntament de Sant Cugat dona el permís d'obra en via pública, l'obra es podria realitzar ràpidament. Cugat Mèdia també ha preguntat al consistori sobre aquest cas, però encara estan recopilant informació i en breu donaran una resposta.

Així doncs, un any després, els veïns de l'avinguda Ragull 7 segueixen sense electricitat pròpia a les cases: l'ascensor no funciona, han de fer torns entre les famílies per posar les rentadores, ja que totes a l'hora no poden, i tampoc poden teletreballar perquè no tenen fibra òptica. De fet, just aquest dimecres l'Ajuntament va comunicar als veïns que ha denegat a Movistar la llicència d'obres per instal·lar la fibra a l'edifici.




Juan Carlos Arriaga

Hi ha 9 famílies amb els nens en edat escolar fent torns per fer la rentadora, clar hi ha algú que l'ha de fer a les 2 de la matinada. No funciona l'ascensor, no funciona el sistema de plaques solars, no funciona el sistema d'aigües grises, perquè no hi ha corrent.

Juan Carlos Arriaga

Un constructor que fa fallida, un fons d'inversió que li és igual perquè és especulatiu, Endesa que li és igual, perquè és tan fort que fa el que li dona la gana. Nosaltres hem hagut de fer l'escomesa provisional per obrir el carrer. Paguem un sobrecost d'alguna cosa que hauria d'haver fet en el seu moment Endesa, i està connectada, l'únic que han de venir i donar els ploms.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.

Publicitat